EX.PHIL. I NORD: Se til Tromsø, oppfordrer artikkelforfatteren Heine A. Holmen. Norges Arktiske Universitet har en egen ex.phil.-variant. Foto:Privat
EX.PHIL. I NORD: Se til Tromsø, oppfordrer artikkelforfatteren Heine A. Holmen. Norges Arktiske Universitet har en egen ex.phil.-variant. Foto:PrivatVis mer

Tør Oslo å lære av Nord-Norge?

Hev blikket såpass at det innbefatter nordlige breddegrader.

Meninger

Det er igjen liv i debatten om ex.phil. ved norske universiteter. Som kjent er faget obligatorisk og man diskuterer gjerne dets nødvendighet, innhold og innpassing i ulike studieprogram. Nå er debatten når faget bør tas: først i studieløpet, som i dag, eller sist, når studenten er moden?

I herværende avis går Aksel Braanen Sterri inn for det siste, med den grunn at sånn faget er i Oslo - vekt på kronologisk filosofihistorie og originaltekster av Platon, Aristoteles, Kant osv. - er det så vrient at en ikke mestrer det før sent i studieløpet.

For å fungere som et virkelig forberedende, hevder Sterri, må det omlegges i Arne Næss´ ånd til et systematisk emne med vekt på argumentasjon og diskusjon av eviggyldige temaer snarere enn kronologi.

Jeg er enig i det siste og må da be Sterri og andre om å heve blikket. Ja, hev det såpass at det innbefatter nordlige breddegrader.

For her på Norges Arktiske Universitet praktiserer vi en egen Tromsø-variant, som imøtegår kravet: tematisk diskusjon av eviggyldige spørsmål med mål om å forberede til videre studier.

Grunnbjelken er en UiT-produsert lærebok, som reiser spørsmål som: Hva er mennesket? Hva er frihet og ansvar? Hva er kunnskap og sannhet? Hva er moral? Hva er rettferdig? Hva er vitenskap?

Dette diskuteres med innslag fra filosofi- og vitenskapshistorien: men ikke utelukkende, ikke kronologisk og ikke uten relevant kontekst.

Tromsø-varianten er neppe sorgfri, men jeg opplever at studentene har et positivt syn på det vi gjør: de finner det interessant, relevant og morsomt.

Tør Oslo å lære av nord?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.