DEBATT

Debatt: Libya-rapporten

Tør Stortinget ta ansvaret for Libya-krigen?

Det er et viktig stykke norsk historie som skrives i disse dager, der også norske politikernes ettermæle står på spill.

LIBYA-RAPPORT: Leder Jan Petersen (t.h.) overrekker Libya-utvalgets rapport til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) 13. september. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LIBYA-RAPPORT: Leder Jan Petersen (t.h.) overrekker Libya-utvalgets rapport til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) 13. september. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Libya-utvalgets evaluering av den norske innsatsen under Libyakrigen i 2011 ligger til behandling i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Dette er i denne omgang siste mulighet for norske politikere til å ha en ærlig og åpen debatt om en av de mest dramatiske hendelsene i norsk historie etter andre verdenskrig.

Norge slapp 588 bomber over Libya i 2011. Hvilke lærdommer kan vi i ettertid trekke av dette?

Etter å ha hørt på debatten i Stortinget om Libya-utvalget 8. januar 2019 er det dessverre ikke grunnlag for optimisme når det gjelder norske politikeres vilje til selvransakelse. På meg virker det som de samme partiene som vedtok å bombe et land i Afrika, er mer opptatt av å bortforklare fadesen enn å forstå hva de har vært med på.

Selve mandatet for utvalget som har vært ledet av tidligere utenriksminister Jan Petersen, indikerer at Norge ikke er klar for å ta ansvaret for egen krigføring. Utvalget skulle nemlig ikke diskutere utfallet av krigføringen, men om Norge holdt seg innenfor FN-mandatet fra Sikkerhetsrådet. Rapportens konklusjon ble da også som forventet: Norske myndigheter ble «frikjent».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer