Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Heddanominasjonene

Toralv Maurstad (90) Hedda-nominert ett år etter hjerneslaget: - Jeg gir meg ikke før de bærer meg av scenen

Kan vinne Hedda for rollen som John i «Overføring».

GIR SEG ALDRI: Grethe Ryen og Toralv Maurstad i «Overføring», som nå Toralv Maurstad er nominert til Hedda for. Foto: Fin Serck-Hanssen/Det Norske Teatret
GIR SEG ALDRI: Grethe Ryen og Toralv Maurstad i «Overføring», som nå Toralv Maurstad er nominert til Hedda for. Foto: Fin Serck-Hanssen/Det Norske Teatret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jo, jeg var jo lam i hele den ene siden, men jeg har trent hardt. Jeg har vært heldig i forhold til mange andre, sier Toralv Maurstad til Dagbladet etter at nominasjonen ble offentliggjort i dag.

Den 90 år gamle skuespilleren ble i fjor vår rammet av hjerneslag. Etter noen måneder, var han tilbake på scenen med «Tordis + Alfred = Toralv», et teaterstykke om oppvekst og familiebånd.

Skuespilleren ser på seg selv som heldig etter å ha vært på rehabilitering med mange andre slagpasienter.

På Oslo Nye Teater i dag var han munter og kjapp i replikken. Han trener mye og har tydelig kommet seg etter slaget for et drøyt år siden.

- Jeg gir meg ikke før de bærer meg av scenen, sa han.

I kveld er han tilbake på Det Norske Teatret, der han spiller John. Stykket handler om et knippe pensjonerte psykoterapeuter og livet og yrkesvalget. Hva har det kostet, hva det har gitt - om det var verd innsatsen. Maurstad skal spille rollen flere ganger fram til sommerferien og fram til oktober.

Han tar seg likevel tid til litt sommerferie på familiestedet i Nordfjord og på kona Beate Eriksens sted på Tisler i nærheten av Koster.

FEST: Festforestilling på Nationaltheatret for Toralv Maurstad i november i fjor da han fylte 90 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FEST: Festforestilling på Nationaltheatret for Toralv Maurstad i november i fjor da han fylte 90 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Den dagen jeg slutter, er jeg dau, sa han til Dagbladet tidligere i år.

Det er 84 år siden Toralv Maurstad debuterte på en scene, og det er 23 år siden han nådde pensjonsalderen. Han fikk også en Heddapris i 2005.

  • Se lista over alle Heddanominasjonene nederst i saken!

Feiret av kongeparet

Teaterstykket «Overføring», som sikret Maurstad en Heddanominasjon i kategorien «Beste medspiller», fikk god kritikk, terningkast 5, av Dagbladets anmelder på premieren i februar.

FØR OFFENTLIGGJØRINGEN: Toralv Maurstad før nominasjonene i dag på Oslo Nye Teater. Foto: Anders Grønneberg. 
FØR OFFENTLIGGJØRINGEN: Toralv Maurstad før nominasjonene i dag på Oslo Nye Teater. Foto: Anders Grønneberg.  Vis mer

I november i fjor fylte Toralv Maurstad 90 år. Kongeparet var på plass under festforestillingen på Nationaltheatret i Oslo. En rørt Maurstad var omgitt av familie, venner, kolleger og kjentfolk - kort sagt en solid del av Kultur-Norge på ett brett.

Forestillingen og den etterfølgende festen var en gave fra Maurstads skuespillervenner og Nationaltheatret i anledning 90-årsdagens hans. På scenen sto noen av landets fremste scenekunstnere.

Hardtarbeidende

En annen hedersmann i norsk teaterliv, Sven Nordin, er også Heddanominert i år - det for rollen som Ove i «En mann ved navn Ove», av Fredrik Backman i regi Bjarni Thorsson. Han er nominert til prisen Beste mannlige hovedrolle.

- Det er kjempeartig. Det gledet et gammelt skuespillerhjerte, sier Nordin på telefon til Dagbladet fra København.

- Det produseres mye bra teater i Norge og det er mange kolleger som leverer svært gode ting, så det å bli plukket ut er en stor ære.

Nordin tror at formen på «En mann ved navn Ove» har bidratt til nominasjonen.

- Det er en monolog hvor jeg må levendegjøre alle karakterene selv. Både Ove og de han møter på sin vei. Det er veldig nedstrippet. Mye av jobben er å gjøre universet synlig for publikum. Jeg tror juryen har sett på vanskelighetsgraden i dette, sier Nordin.

Med det stykket har Nordin reist land og strand rundt i regi av Riksteatret.

Sven Nordin er en hardtarbeidende skuespiller som dukker opp i spillefilmer, nordiske tv-produksjoner og på en teaterscene nær deg. Helt alene på scenen som den ensomme og sære grinebiteren Ove gjorde Sven Nordin en imponerende innsats, og fikk terningkast 5 i Dagbladet.

Fikk ærespris

Nordin har en sentral rolle i begge de suksessrike «Børning»-filmene. I de siste har han også vært å se i tv-dramaene «Blå ögon» og «Valkyrien».

I fjor høst fikk Sven Nordin «Wenche Foss' ærespris» under Se og Hørs kjendisgalla på Chat Noir. Han har mottatt mange priser, og i 2007 fikk han også en Heddapris.

- Tusen, tusen takk, dette var helt off. Dette er verre enn å stå på scenen. Må selvfølgelig takke juryen, veldig mange flotte ord på en søndag, sa Sven Nordin fra scenen da han mottok æresprisen.

Brutalt stykke

En annen, sterk kandidat til prisen «Beste mannlige hovedrolle», er Jan Sælid for rollen som Kong Bérenger i «Kongen dør» av Eugène Ionesco i regi Stein Winge på Nationaltheatret.

Emil Johnsen og Jan Sælid er nominert for sin innsats i stykkene «Kaos er nabo til Gud» og «Kongen dør», begge på Nationaltheatret.

- Dette er min første Heddanominasjon, og det er veldig hyggelig, sier Jan Sælid som spilte kong Bérenger i regi av Stein Winge.

NOMINERT: Emil Johnsen (t.v.) og Jan Sælid er Heddanominert for sine skuespillerprestasjoner. Foto: Anders Grønneberg
NOMINERT: Emil Johnsen (t.v.) og Jan Sælid er Heddanominert for sine skuespillerprestasjoner. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Glade gutter

Også Johnsen er glad for nominasjonen for rollen som den psykisk syke Ricky i «Kaos er nabo til Gud» av Lars Norén. Et mer brutalt stykke om en dysfunksjonell familie skal man lete lenge etter. Så er også Kjersti Horn nominert i kategorien «Beste regi» for «Kaos er nabo til Gud», som spilles et par uker til på Nationaltheatret.

- Kjempegøy dette, sier Johnsen, som har fått en Heddanominasjon tidligere.

Andrine Sæther og Gisken Armand er venninner og kniver om pris i kategorien «Beste kvinnelige medspiller».

For samme stykke som Jan Sælid er nominert for, er også Gisken Armand nominert, i kategori «Beste kvinnelige medspiller».

Stykket «Don Juan» Anders Baasmo Christiansen som legenden og forføreren Don Juan skulle være Nationaltheatrets storsatsing, fikk ingen nominasjoner. Stykket ble tatt dårlig imot av de fleste anmelderne.

Hele Norges coronakart