Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Peer Gynt» på Det Norske Teatret

Toralv Maurstad (91) på scenen igjen: - Spent på om jeg vil få det til

Skal spiller Peer Gynt til høsten.

GIR SEG IKKE: Toralv Maurstad, som første gang spilte Peer Gynt tidlig på 50-tallet, skal ha rollen som den gamle og døende Per Gynt i høstens hovedstatsing på Det Norske Teatret. - Jeg gleder meg, men er også spent på om jeg vil få det til, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GIR SEG IKKE: Toralv Maurstad, som første gang spilte Peer Gynt tidlig på 50-tallet, skal ha rollen som den gamle og døende Per Gynt i høstens hovedstatsing på Det Norske Teatret. - Jeg gleder meg, men er også spent på om jeg vil få det til, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høstens storsatsing på Det Norske Teatret blir «Peer Gynt», Henrik Ibsens kanskje mest krevende stykke. Og det er Toralv Maurstad (91) som spiller den aldrende og døende Peer.

På hovedscenen hele høsten

- Jeg kan ikke få en bedre jobb enn å spille Peer Gynt, sier Toralv Maurstad, som har premiere på stykket på hovedscenen 3. september. Planen er å spille fram mot jul, og eventuelt videre på nyåret, dersom pågangen tilsier det.

Skuespiller Toralv Maurstad gir seg ikke, til tross for slag og alvorlig sykdom.

Rollen som Peer i Henrik Ibsens «Peer Gynt» er krevende. Da han mottok Heddaprisen i fjor, sa han til Dagbladet at han ikke gir seg før han bæres av scenen. Og det står han ved.

- Spent om jeg får det til

- Jeg har ikke tenkt å gi meg, og jeg gleder meg til å spille Peer Gynt til høsten. Og så er jeg svært spent, spent på om jeg vil få det til, sier Toralv Maurstad til Dagbladet.

Han forteller at helsa er god, til tross for at han ble rammet av hjerneslag for snart to år siden.

- Det har bare gått framover siden slaget. Selvsagt går det litt opp og ned. Jeg trener og holder meg i form, men det er også viktig med mye hvile, sier han.

Publikum er helsebringende

Det å stå på en scene og kjenne kraften fra publikum er hans beste medisin. På Det Norske teatret spiller han fremdeles stykket om sin oppvekst, «Tordis + Alfred = Toralv».

- Energien jeg får i kontakt med publikum er helsebringende, sier han.

- Så trener og hviler jeg daglig. Det eneste jeg sliter litt med, er balansen. Derfor har jeg ikke gått på ski i år, men jeg spiller tennis og golf, sier Maurstad - som også forklarer helsa med gode gener, og legger til at hans mor ble 97 år gammel.

- Vanskeligere med åra

Toralv Maurstad legger til at han med alderen blir mer og mer engstelig for å spille store roller, i ærbødighet for tekst og stykke - som en slags byrde, som han uttrykker det.

- Det blir vanskeligere og vanskeligere med åra, sier han.

- Ikke bare å huske teksten, men jeg vet så mye mer om rikdommen og dybden i et stykke som «Peer Gynt», som jeg kjenner veldig godt. Peer er en kjeltring, han er seg selv, til siste slutt.

- Peer Gynt på sine skuldre

Det er teatersjef ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, som skal stå for regien. Han bygger om stykket ved å la den gamle Peer Gynt møte seg selv i et tilbakeblikk.

- Det er den gamle Peer, spilt av Toralv Maurstad, som rammer inn fortellingen, sier han.

- Maurstad, som i halvannet år har spilt teater hos oss, framstår vital, frisk og sterk. Han bærer jo også den norske Peer Gynt-tradisjonen på sine skuldre, og har tidligere spilt ham som ung mann og som middelaldrende, sier Ulfsby.

- Ingen reserve for Toralv

Erik Ulfsby er for tiden i Zabreb, der han er i gang med å sette opp Peer Gynt på Nasjonalteateret i byen. Stykket har premiere 20 april, og får noe av samme oppbygging som stykket til høsten med Maurstad som den gamle Gynt.

- Vi er allerede kommet så smått i gang i Oslo også, sier han.

- Jeg har en fin dialog med Toralv, som kjenner stykket bedre enn de fleste. Teksten filtreres denne gangen gjennom et eldre menneskes sinn, så hans tanker rundt dette er definitiv verdt å lytte til. Svein Tindberg skal være Knappestøperen, og et stort ensemble gir liv til den gamles mange minner. Og nei, jeg har ikke tenkt på noen reserve for Toralv. Jeg har god tro på at dette skal gå, sier Ulfsby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!