Toralv Maurstad og Beate Eriksen trekker seg fra «Vildanden» etter konflikt

- Rollen var helt omskrevet.

UTE AV OPPSETNING: Toralv Maurstad og Beate Eriksen vil ikke stå på scenen under oppsetningen av «Vildanden».
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UTE AV OPPSETNING: Toralv Maurstad og Beate Eriksen vil ikke stå på scenen under oppsetningen av «Vildanden». Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Ekteparet Toralv Maurstad og Beate Eriksen går ut av Riksteatrets oppsetning av «Vildanden» og erstattes av Sverre Bentzen og Mia Gundersen.

Konflikten står ifølge teatersjef  Ellen Horn mellom Toralv Maurstad og Stein Winge - to av landets mest markante teaterpersonligheter og sterke karakterer.

- Det er en diskusjon om konseptet og bearbeidelsen av «Vildanden», sier teatersjefen til Dagbladet.

Sa nei Toralv Maurstad bekrefter overfor Dagbladet at han ikke var fornøyd med stykkets omskrivning, gjort av dramaturg Bibbi Moslet

- Jeg sa ja til å være med i Henrik Ibsens «Vildanden» i rollen som gamle Ekdal. Men på grunn av stykkets lengde måtte det redigeres ned denne gangen - et arbeid som ble satt bort til dramaturgen. Jeg sa ja til å være med hvis jeg fikk lese gjennom bearbeidedelsen og godkjenne den først, sier Toralv Maurstad til Dagbladet.

Da han fikk lese bearbeidelsen, var han ikke fornøyd. Han sa dermed nei.

UENIGHET: Regissør Stein Winge. Foto: Siv Johanne Seglem
UENIGHET: Regissør Stein Winge. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Det tok veldig lang tid for jeg fikk lese denne bearbeidelsen. I mellomtiden ville de at jeg skulle ta bilder til bruk i programmet, noe jeg sa nei til. Det ville jo vært ensbetydene med at jeg sa ja til rollen. Da jeg til slutt fikk lese bearbeidelsen, ble det klart at rollen som gamle Ekdal ikke var spillbar for meg. Den var helt omskrevet og han hadde skiftet karakter. Jeg måtte derfor si nei til å være med.

Møter Han forteller at det så var møter mellom regissør Stein Winge, dramaturgen Bibbi Moslet og ham selv for å diskutere om det var mulig å gjøre noe med rollen. Det ville ikke Winge og Moslet, ifølge Maurstad.

- Jeg vil ikke hevde at bearbeidelsen er dårlig, det kan godt bli en god forestilling, den er bare ikke i Ibsens ånd. I utgangspunktet er gamle Ekdahl en knekket, mild og alkoholisert mann med en livsløgn. Men i dramaturgens bearbeidelse er han blitt til en bitter, misfornøyd rebell som vil markere seg for hele verden, sier Maurstad.

- Hvordan skal hans stykker spilles i dag, er en diskusjon, sier Horn.

Maurstad skulle ha rollen som Gamle Ekdal og Beate Eriksen skulle spille Fru Sørbye.

Ellers medvirker Jan Gunnar Røise, Mari Maurstad, Hilde Stensland, Per Egil Aske, Joachim Calmeyer, Tov Sletta og Even Rasmussen.

OVERTAR 1: Mia Gundersen overtar rollen til Beate Eriksen. Foto: Nina Ruud
OVERTAR 1: Mia Gundersen overtar rollen til Beate Eriksen. Foto: Nina Ruud Vis mer

Henrik Ibsen skrev «Vildanden» i 1884, og siden er det blitt et av hans mest spilte teaterstykker. Stykket skal ha premiere den 28. august.

Det har ikke lyktes Dagbladet i å få en kommentar fra Stein Winge og Bibbi Moslet.

OVERTAR 2: Sverre Bentzen overtar rollen til Toralv Maurstad. Foto: Leif Gabrielsen/Det Norske Teatret
OVERTAR 2: Sverre Bentzen overtar rollen til Toralv Maurstad. Foto: Leif Gabrielsen/Det Norske Teatret Vis mer