Torbjørn Røe Isaksen

(Dagbladet.no): Hissig liste, dette. Det er ganske beskrivende at Beatles-låta som har fått plass er «Happiness Is A Warm Gun»:

Her er pistoler, gangstere, damer og dop. Og altså oppsiktsvekkende mye rap:

Et velkommen gjenhør med grensesprengende N.W.A.s «A Bitch Iz a Bitch» fra 1987 og «I ain\'t tha 1» fra det legendariske albumet «Straigt Outta Compton». Dessuten: Dr. Dre er med, Ice Cube er med, Eminem er med, men også nyere ting som Ludacris\' «Hoes In My Room» med hjelp av Snoop Dogg, fra 2003.

Men denne iPoden har ikke bare de store, mannlige amerikanske rapperne. Det er nesten så vi vil mistenke vedkommende for å ville bevise noe, en slags musikalsk preferanse-korrekthet: Uansett er det bra, og på sin plass, at Northern State (skulle helst unngått å lage et poeng ut av det, men de er altså jenter + rappere) får plass. Den finfine svensken Petter er fortjent med, og våre egne oppviglere Equicez. Men hvorfor ikke Gatas parlament og «Nå om da\'n» med deres ulovlige - og fantastiske - Steely Dan-sample?

Så de få rockeoppføringene: Her er et gledelig gjensyn med Faith No Mores «Midlife Crisis». Jane\'s Addiction «No One\'s Leaving» fra det obligatoriske albumet «Ritual de lo Habitual». Går det riktig ille i kveld, får vi sette på «Bullet in the Head» (som også minner oss om det tragiske i at Zack de la Rocha droppet Rage Against The Machine).

Før det må vi stemme med hjertet, sånn som Bruce Springsteen på en måte synger om i «Darkness On The Edge Of Town» (for øvrig tittelsporet fra et album alle burde ha):

Tonight I\'ll be on that hill \'cause I can\'t stop
I\'ll be on that hill with everything I got
Lives on the line where dreams are found and lost
I\'ll be there on time and I\'ll pay the cost
For wanting things that can only be found
In the darkness on the edge of town