DÅRLIG VÆR: Mørke skyer og tordendrønn var ikke langt bak Lars Monsen og turfølget. Idet de ankom Sognefjellshytta høljet det ned og blåste. Foto: NRK
DÅRLIG VÆR: Mørke skyer og tordendrønn var ikke langt bak Lars Monsen og turfølget. Idet de ankom Sognefjellshytta høljet det ned og blåste. Foto: NRKVis mer

«Monsen minutt for minutt»

Tordendrønnene nærmet seg med stormskritt: - Flaks

- Vi slapp akkurat unna, sier Lars Monsen i det sendingen går mot slutten.

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss advarte i dag NRK mot å legge ut på dagens etappe av «Monsen minutt for minutt», men produksjonen valgte likevel å gjennomføre sendingen fra Jotunheimen.

Svært mange mennesker hadde onsdag møtt opp for slå følge med Lars Monsen fra Bøvertun gjennom Dumdalen og over til Sognefjellshytta.

Små marginer

Det varslede uværet holdt seg imidlertid unna, men med små marginer. Da sendingen gikk mot slutten kom været, og ved 16-tida mørknet det til. Mørke skyer og tordenbrak var nær, bare noen kilometer bak turfølget, noe Monsen selv kommenterte.

- Vi slapp akkurat unna stormen. Flaks, uttalte Monsen til kameraet.

Kristen Gislefoss fortalte onsdag at følget burde holdt seg i ro.

- Folk og utstyr kan utsettes for lynnedslag. De skal gå i kraftig regn, og det har vært lynnedslag i dag rett øst for dem. Det er stor sannsynlighet for torden og lyn, uttalte statsmeteorologen onsdag, og minner om at lynet vil søke etter høyeste punkt, som for eksempel ei antenne.

Var klare til å avbryte

Produksjonsleder for sendingen til NRK, Thomas Hellum, sier rett etter ankomsten på Sognefjellshytta onsdag ettermiddag, at de valgte å gjennomføre, til tross for advarslet fra instituttet onsdag morgen.

- Formiddagen så grei ut, ifølge dem, men ettermiddagen skulle bli tøffere. Vurderingen vår var at vi skulle avbryte ved første tordensmell. Det kom rett før klokka 16, og da var vi nesten framme. Vi pakket da ned linkstasjonene og fikk folka som var utplassert på de høye toppene ned. Hadde smellet kommet en time før, hadde vi avsluttet en time før, sier Hellum.

- Det holdt akkurat, så noen holdt en vakker hånd over oss i dag, legger han til.

Bedre vær i morgen

NRK var varslet sentralt om at de kunne bli nødt til å erstatte sendingen.

- Man ser været komme, og har tid på seg. Nå skal vi skal legge beina på bordet og ta en Solo, sier en regnvåt Hellum.

Torsdag ser heldigvis bedre ut værmessig for NRK og Lars Monsen, ifølge Meteorologisk institutt.

- Uvær og nedbør blåser over i natt, så klarner det opp. Det blir nok en mye bedre dag for dem i morgen, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til Dagbladet.

Da går turen til det berømte fjellet Fannaråken.