Tordner etter at politiet grep inn før technokveld: - Det er hårreisende

Avlyste klubbarrangement etter telefon fra politiet.

«HVELVET»: Nattklubbarrangørene i Oslo-baserte Redrum ble overrasket over politiets framgansmåte da Sentralen valgte å avlyse techno-kvelden «Redrum i hvelvet» lørdag. Foto: Sentralen
«HVELVET»: Nattklubbarrangørene i Oslo-baserte Redrum ble overrasket over politiets framgansmåte da Sentralen valgte å avlyse techno-kvelden «Redrum i hvelvet» lørdag. Foto: Sentralen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag skulle opprinnelig nattklubbkonseptet Redrum fylle det gamle og ærverdige skattkammeret til Christiania sparebank, lokalet «Hvelvet», opp med technoglade gjester, men slik gikk det ikke.

Bygget heter Sentralen, og i regi av DNBs sparebankstiftelse fungerer nå lokalene som et av Oslos største kulturhus. Musikkfestivalen Ultima var lørdag satt opp som leietager, og gjennom et samarbeid med Redrum skulle flere profilerte DJs underholde gjestene lørdag.

SENTRALEN: Kulturhuset Sentralen ligger i Kvadraturen i Oslo Sentrum Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
SENTRALEN: Kulturhuset Sentralen ligger i Kvadraturen i Oslo Sentrum Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Det vil ikke gå bra

Men ledelsen ved Sentralen valgte å avlyse den utsolgte Redrum-kvelden etter å ha blitt kontaktet av Utelivsseksjonen i Oslo politidistrikt.

- De ringte og sa at dette ikke ville gå bra. Politiet ga oss også mulige konsekvenser for hva som kunne skje dersom vi valgte å gjennomføre arrangementet. Blant annet bot og inndragelse av skjenkebevilling, sier drifts- og økonomileder ved Sentralen, Alf-Magnus Reistad, til Dagbladet.

Mange betalende gjester og utelivsaktører i Oslo reagerer sterkt på avlysningen, og det de mener er en heksejakt på arrangører av nattklubbkonsepter med elektronisk musikk.

«Den siste Sovjetstat», skriver debattant og nestleder i styret til Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Bård Standal, på Facebook.

- Uinteressert i partykultur

Grunnen til at politiet tok kontakt med Sentralen var dårlige erfaringer med arrangørene Redrum, sier Reistad. Han forteller at de også ble advart av flere andre «i utelivbransjen».

Advarslene fra bransjen skal ha gått på mye rus og narkotika under kveldene til Redrum, ifølge Reistad.

- Dette har ikke noe med musikksjanger å gjøre, men den partykulturen som handler om narkotika er Sentralen helt uinteressert i. Våre antenner var ute fra før, men da politiet kontaktet oss avlyste vi.

- Vi vil ikke forbindes med ulovlig rus. Samtidig vil vi heller ikke risikere bevillingen vår, da restaurantdriften vår er stor, og vi er helt avhengig av den, sier Reistad som avviser at de følte seg truet av politiet til å avlyse klubbkvelden.

- Hårreisende behandling

Dette er andre gang Redrum forsøker å arrangere en klubbkveld i Oslo. I januar i fjor måtte de avlyse et arrangement på Teaterkjellern etter bare to timer.

Overfor Dagbladet sier politiet at de stoppet festen på grunn av «ulovlig rusa gjester», mens Redrum mener at det var på grunn av anklager om «brudd på bokføringsloven».

- Det vi blir utsatt for av politiet er hårreisende, og at de legger press på enkelte musikkscener gjør det vanskeligere for nye konsepter å etablere seg. Vi sliter med å komme i gang, sier Redrum-arrangør Robin Crafoord til Dagbladet.

- Vi vil ikke krige mot politiet, starte en konflikt eller motarbeide systemet. Vi vil bare lage et arrangement etter bokens regler, men får ikke lov til å prøve oss. Det er politiets skyld at vi er blitt svartmalt, fortsetter Crafoord.

- Musikknerder

Han mener at ryktene om mye narkotika under Redrums arrangementer kommer av politiets håndtering av festen på Teaterkjelleren.

- Vi er en småbarnspappa, musikere og musikknerder med lang klubberfaring. For oss har dette blitt en snøballeffekt fordi det første arrangementet ble mislykket. Men det betyr vel ikke at vi ikke skal få lov til å prøve på nytt, spør Crafoord.

Arrangøren mener at det er lite Redrum kan gjøre noe med narkotikabruken i Oslo.

- Vi vil ikke ha rusa folk på våre arrangement, men man ønsker også null trafikkskadde i trafikken. Det er vanskelig for oss å kontrollere ut over å sørge for tilfredsstillende vakthold. De som ruser seg går bare på et annet arrangement. Man blir ikke kvitt narkotika ved å stenge ned klubbkvelder, sier Crafoord.

Politiet: - Erfaring med Redrum

Leder ved Utelivsseksjonen i Oslo politidistrikt, Lasse Johnsen, sier til Dagbladet at kontakten de hadde med Sentralen «er måten politiet jobber forebyggende på».

Politiet forsøkte å kontakte Redrum, men fant ingen telefonnummer eller informasjon. Derfor ringte de Sentralen, sier Johnsen, som også informerer om at utelivsseksjonen hver uke bruker ressurser på å kartlegge alle byens forskjellige utelivsarrangement.

- Vi ville ha informasjon om Redrum-kvelden, og opplevde at Sentralen ikke visste så mye. Vi går aldri inn og sier at noen ikke får lov til å arrangere noe, men vi har erfaring med Redrum tidligere, fortsetter seksjonslederen.

- Gjester må vurderes

- Det hagler med kritikk og påstander på Facebook om at Norge er Den siste sovjetstat, og at dere truer og presser klubbarrangører til å avlyse. Hva tenker du om det?

- Utfordringen er at de som huser lokalene ofte skylder på politiet når de ikke har alt på stell selv. Lager du en rusfestival, blir det deretter. Utestedene må ha kontroll, vurdere gjester, sjekke toaletter og avdekke ulovlig virksomhet. Det er ofte enkelt å se at folk er rusa, sier Johnsen.

- Vi er opptatt av at arrangør er sitt ansvar bevisst og legger en god plan i forkant av sitt arrangement. Det er ofte nøkkelen til suksess. Vi forventer for eksempel at de slår ned på ulovlig rus, legger han til.

- Er dere ute etter arrangementer hvor det spilles elektronisk musikk?

- Det er helt urimelig. Vi jobber forebyggende og er opptatt av å identifisere risiko, ikke musikksjanger. Samtidig har enkelte musikksjangre ulike utfordringer.

- Så dere har ikke truet Sentralen til å avlyse?

- Nei, vi ringte for opplysninger og informasjon. Driver de helt over styr, kan det få konsekvenser for bevillingen. Vi tenker det er ryddig å informere om dette.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer