Gjenåpningen:

Tordner mot avslag

Flere kulturaktører har fått avslag på sine søknader om stimuleringsmidler. Det skaper sterke reaksjoner i bransjen.

SKUFFET: Vidar Villa er en av flere som har fått avslag på søknad om stimulering. Beskjeden fikk han like før turnéstart med MS Bjørvika. F.v. gitarist, Jonas Thomassen, Vidar Villa og manager Chris Collings. Bildet er tatt like etter de signerte kjøpekontrakten for MS Bjørvika etter sist sommer. Foto: NORDIC BEATS
SKUFFET: Vidar Villa er en av flere som har fått avslag på søknad om stimulering. Beskjeden fikk han like før turnéstart med MS Bjørvika. F.v. gitarist, Jonas Thomassen, Vidar Villa og manager Chris Collings. Bildet er tatt like etter de signerte kjøpekontrakten for MS Bjørvika etter sist sommer. Foto: NORDIC BEATS Vis mer
Publisert

Alt var klart. Vidar Villa hadde fått sin drøm oppfylt og skulle ut på sommerturné med kulturbåten MS Bjørvika. Båten skulle innom 25 byer mellom Oslo og Bergen sommeren 2021. På avreisedagen, etter at et gira «mannskap» på 22 personer hadde stilt seg foran båten for å ta et bilde, kom meldingen fra Kulturrådet: «Du har fått avslag på din søknad om stimuleringsmidler».

AVSLAG: På avreisedagen, etter at et gira «mannskap» på 22 personer hadde stilt seg foran båten for å ta et bilde, kom meldingen fra Kulturrådet: «Du har fått avslag på din søknad om stimuleringsmidler». Foto: NORDIC BEATS.
AVSLAG: På avreisedagen, etter at et gira «mannskap» på 22 personer hadde stilt seg foran båten for å ta et bilde, kom meldingen fra Kulturrådet: «Du har fått avslag på din søknad om stimuleringsmidler». Foto: NORDIC BEATS. Vis mer

- Hva gjør vi nå? Får vi lønna vår? Hva gjør vi her? Og det sprer seg nesten litt panikk blant alle sammen. Folk blir jo redde for jobben sin og så skal jo vi tre som er arrangører garantere alle venner og kolleger en trygghet, sier manager Chris Collings til Dagbladet.

I forkant av avslaget hadde turneen også fått beskjed om å minske antall deltakere. Arrangørene måtte refundere enormt mange billetter, som fjernet 70 prosent av inntektsgrunnlaget, ifølge arrangøren.

- Nå må vi ta opp lån for at alle skal få lønnen sin. Vi ble enige om at vi gjennomfører, og satte i gang turneen. Men det føles jo helt galt at det egentlig var utsolgt og at økonomien var veldig god under hele prosjektet, og så blir vi pålagt å minske antallet på grunn av restriksjonene. Vi har full respekt for restriksjoner, men vi må refundere billetter - og nå sitter vi plutselig med regningen på det helt alene, forklarer Collings.

Dagbladet har lest avslaget.

Dette er stimuleringsordningen

Kulturdepartementet har opprettet stimuleringsordningen for å hjelpe kultursektoren gjennom den pågående covid-19-krisen.

Til forskjell fra kompensasjonsordningene, som kompenserer for tap knyttet til utsettelse eller avlysning av arrangementer, skal stimuleringsordningen sette arrangører i stand til å gjennomføre arrangementer og betale sine leverandører. Slik stimulerer ordningen til aktivitet i hele verdikjeden.

Stimuleringsordningen åpner ikke for å gi støtte til arrangement som er avlyst eller klart kommer til å bli avlyst.

Siste søknadsfrist var 1. juni 2021 kl. 23:59.

Denne gjaldt både for arrangementer som avholdes fra 1. januar til 30. juni og arrangementer som avholdes fra 1. juli til 31. oktober.

Kilde: Kulturrådet

- Synd

Collings skal nå sende inn klage til Kulturrådet. Valget står nå mellom å få innvilget støtten eller ta opp lån for å betale de ansatte. Vidar Villa er også skuffet over avslaget.

- Det er synd at myndighetene ikke ga bransjen mer forutsigbarhet, og at det ikke blir tatt mer hensyn til hvor mange arbeidsplasser dette handler om. For vår del er det totalt 22 arbeidsplasser med full lønn gjennom hele sommeren, sier Villa til Dagbladet.

SPILLER KONSERT: New York åpner gradvis opp. Derfor kunne bandet «Madball» spille for et stort publikum 24. april. Video: NTB, YouTube. Vis mer

Han sier at han og resten av mannskapet er nervøse for utfallet av klagen.

- Vi er alle frustrerte over at bransjen har blitt oppfordret av myndighetene til å arrangere kulturarrangementer og få folk i arbeid igjen, så viser det seg å ikke stemme. Mange føler seg lurt av myndighetene og sier det hadde vært tryggere for dem å stå oppført som arbeidsledig, mener Villa.

- Russisk rulett

Vidar Villa er ikke alene om å være frustrert over det nåværende situasjonen for kultursektoren. Han får støtte av artist-kollega Trine Rein.

- Fra dag én i pandemien har vi etterlyst forutsigbare ordninger vi kan forholde oss til fram i tid. I stedet har vi blitt regelrett løyet til av «poseringsministeren», som vi kaller ham i egne fora, med løfter om stimulering som skulle sørge for aktivitet i kulturnæringen, sier Rein til Dagbladet.

HARDT UT: Artist Trine Rein går hardt ut mot myndighetenes håndtering av kultursektoren under pandemien. Foto: Trond Skaar.
HARDT UT: Artist Trine Rein går hardt ut mot myndighetenes håndtering av kultursektoren under pandemien. Foto: Trond Skaar. Vis mer

- Flere aktører har gått konkurs i kjølvannet av større produksjoner hvor man ikke fikk noen avklaring på søknaden om stimuleringsstøtte før det var for seint, eller rett og slett avslag på søknaden etter at arrangementet har vært gjennomført. Det kaller jeg ikke forutsigbarhet, det er å spille russisk rulett med en hel bransje, fortsetter hun.

- Ganske sjukt

Dagbladet har vært i kontakt med flere aktører og artister som melder om avslag på sine søknader for stimuleringsmidler.

Forrige uke måtte Skral Festival i Grimstad avlyse. Selv om begrunnelsen fra arrangørene var at de ikke ønsket å bidra til noen forverring av det voldsomme smitteutbruddet i byen, kan daglig leder i MMA-produksjon, Mariann Bjørnelv, fortelle at de også fikk avslag på sin søknad om stimuleringsmidler. Selskapet drifter Skral Festival.

- Vi valgte å avlyse. Og selv om avlysningen er basert på at vi ikke ønsker bidra til et større utbrudd enn nødvendig i Grimstad, er det ganske sjukt å tenke på at vi nå står igjen med ingen støtte i noen ender, sier Bjørnelv til Dagbladet.

Lang ventetid

Mindre enn to uker før festivalen hadde arrangørene fortsatt ikke fått svar på stimuleringssøknaden. Samtidig starter et smitteutbrudd i Grimstad som gjorde at billettsalget stoppet fullstendig opp.

- Hadde vi fått midlene så kunne vi kasta oss rundt og tilrettelagt for gjeldende smittevernregler og massetesting. Men det koster skjorta, og uten stimuleringsmidler ble det umulig, sier Bjørnelv.

KRITISK: Aslak Dørum, som er bassist i bandet DumDum boys, er kristisk til kulturminister Abid Rajas håndtering av krisen som har rammet norsk kultur. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

MMA-produksjon hadde sendt inn søknad med budsjetter på 600, 800 og 2000 kapasitet. De to første gikk i minus, det siste gikk 6767 kroner i pluss. Hadde festivalen hatt 2000 publikummere hadde de altså ikke hatt behov for støtte.

- Onsdag forrige uke får vi avslag på stimuleringsordningen, med den begrunnelsen at budsjettet vårt på 2000 publikummere går i pluss. Da har vi ikke noen midler til å avsette til ekstra tiltak for smittevern, i tillegg har mistet frivillige og lag og foreninger som følge av utbruddet. Det eneste vi kan gjøre nå er å klage, men jeg tviler på at det kommer noe ut av det. Dette kan få fatale konsekvenser for en rekke aktører, sier Bjørnelv.

Kulturrådet forklarer

Dagbladet har vært i kontakt med Kulturrådet med spørsmål om de seineste avslagene.

- Vidar Villa har levert inn en rekke søknader på totalt 9,2 millioner, og fått innvilget omtrent halvparten av beløpet. Det kan naturligvis være vanskelig å se forskjellen på søknadene som blir innvilget og søknadene som blir avslått, men det skyldes at Kulturrådet må sikre en bredde både i sjanger, mangfold og geografi, sier seniorrådgiver i Kulturrådet, Thomas Hansen, til Dagbladet.

Han forklarer at rundt 70 til 80 prosent av stimuleringsmidlene allerede går til konserter og festivaler, og at det er noe av årsaken til at ikke alle kan få alt de søker om.

For Skral Festivals del sier Hansen at de kan søke om å få tapene dekket av kompensasjonsordningen.

- Skral Festival fikk avslag fordi det budsjettet vi vurderte som mest realistisk viste at de ikke hadde behov for støtte. Nå forstår vi det slik at det er lokale utbrudd som gjør det vanskelig å gjennomføre arrangementet, og i så fall vil de kunne søke kompensasjonsordningen som vil komme på plass etter sommeren, sier han.

Gjenåpner sak

Wrightegaarden i Langesund, som fungerer som både konsertscene og kulturhus, fikk også avslag på sin søknad om stimulering. Men i dette tilfellet har Kulturrådet snudd. Styreleder for Wrightegaarden, Frithjof Hungnes, forteller til Dagbladet at selskapet ikke vil klare seg om de ikke får støtten. Nå skal saken opp på nytt på grunn av en saksbehandlingsfeil.

- Wrightegaarden har vi nå gjenåpnet fordi vi ser at vi kunne etterspurt mer informasjon, sier Hansen.

- Er det god nok saksbehandling i Kulturrådet?

- Ja, vi er trygge på at det er god saksbehandling basert på forskriftene og budsjettrammen som gis fra departementet. Det ideelle hadde naturligvis vært om vi kunne gi svarene mye tidligere, slik vi gjør i vår ordinære søknadsbehandling. Men som sagt er det mange årsaker til at det ikke alltid blir slik, svarer Hansen.

Han understreker at søkere ikke er garantert støtte.

- Stimuleringsordningen skal gjøre det mulig å gjennomføre kulturarrangementer selv med redusert publikumskapasitet. Samtidig har både vi og kulturministeren vært tydelige på at ordningen ikke er rettighetsbasert - det er altså ikke slik at man er garantert å få støtte, sier Hansen.

- Vi har vært tydelige

Dagbladet har presentert kritikken for kulturdepartementet. Politisk rådgiver Tor Frøytvedt Dahl (V) mener departementet har vært tydelige hele veien på at ikke alle er garantert penger gjennom stimuleringsordningen.

- Regjeringen har stilt opp med over ti milliarder ekstraordinære kroner for kulturen, frivilligheten og idretten. Jeg kjenner ikke til at noen land i verden har stilt opp med mer, og det viser hvor høyt denne regjeringen setter det å ta kulturen gjennom pandemien, sier Dahl til Dagbladet.

TYDELIGE: . Politisk rådgiver Tor Frøytvedt Dahl (V) mener departementet har vært tydelige hele veien på at ikke alle er garantert penger gjennom stimuleringsordningen. Foto: Kulturdepartementet
TYDELIGE: . Politisk rådgiver Tor Frøytvedt Dahl (V) mener departementet har vært tydelige hele veien på at ikke alle er garantert penger gjennom stimuleringsordningen. Foto: Kulturdepartementet Vis mer

Han informerer om at Kulturrådet i år har behandlet over 3000 søknader.

- Det vitner både om at vi har laget en ordning som er populær, som sikrer aktivitet over hele landet og at Kulturrådet har jobbet på spreng og gjort en god jobb. Tusenvis av mottakere har fått stimuleringsmidler, og den støtten er med på å sikre at det gjennomføres kulturarrangementer på løpende bånd over hele Norge, sier han

- For sommerperioden har vi prioritert at Kulturrådet skal gi alle svar på søknaden før arrangementet går av stabelen. Det betyr ikke at frustrasjonen hos enkeltaktører som får avslag er mindre reell, men jeg mener bestemt at de over ti milliardene til norsk kultur, idrett og frivillighet har hatt stor betydning for veldig mange, fortsetter Dahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer