Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Salangen-Nyheter

Tordner mot lokalavis-kaos: - Endre loven

Per Sandberg går hardt ut mot Salangen kommunes behandling av lokalavisredaktør Jon Henrik Larsen.

LOVENDRING: - Hvis det finnes én oppegående stortingsrepresentant, så fremmes det et representantforslag i Stortinget, og så endres loven, sier Per Sandberg til Dagbladet. Foto: Henning Lillegård
LOVENDRING: - Hvis det finnes én oppegående stortingsrepresentant, så fremmes det et representantforslag i Stortinget, og så endres loven, sier Per Sandberg til Dagbladet. Foto: Henning Lillegård Vis mer

29. juni skrev Dagbladet om 34 år gamle Jon Henrik Larsen, som er autist, hundre prosent ufør, og redaktør i den populære lokalavisa Salangen-Nyheter, kjent fra TV3s dokumentarserie med samme navn.

Larsen frykter for avisas framtid. Årsaken er at kommunen har besluttet at han ikke lenger kan få hjelp på arbeidsplassen av sin brukerstyrte personlig assistent (BPA). Larsen har klaget avgjørelsen inn til Fylkesmannen, og har fått avslag.

Tidligere har Larsen fått støtte fra komikerduoen Johan Golden og Atle Antonsen, og stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp). Nå reagerer også tidligere fiskeriminister Per Sandberg.

- Det finnes altså et regelverk som hindrer den typen avtale Larsen har hatt. OK, da endrer man det regelverket da, for svarte! Det er derfor vi har politikere. Hvis det er et urimelig utslag av et regelverk som ingen politikere ønsker seg, så endrer man det, eller lager unntak, sier han til Dagbladet.

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) i Salangen kommune har tidligere uttalt at Larsens sak er behandlet av administrasjonen, og at den ikke vil bli behandlet politisk. Det reagerer Sandberg kraftig på.

- Selvfølgelig er det en politisk sak! Dette er politisk ansvarsfraskrivelse. Kommunen skylder på staten, staten skylder på kommunen, og Fylkesmannen kommer inn nærmest som et slags mellomledd.

Sandberg mener Prestbakmo burde kunne finne en løsning.

- Ordføreren kan ikke fraskrive seg alt ansvar. Det er politikerne som legger føringer for administrasjonen. Jeg er rimelig sikker på at det finnes en løsning på dette i lovverk, forskrift eller rundskriv, sier han.

- Oppfordrer til passivitet

Prestbakmo er forelagt Sandbergs uttalelser.

- Jeg har ingen ytterligere kommentarer til saken, og vil vise til uttalelser som allerede er gitt. Jeg håper Larsen tar imot tilbud om dialog eller møte med fagenheten, sier hun til Dagbladet.

Les kommunens tidligere uttalelser nederst i denne og denne saken.

Larsen har tidligere brukt BPA-ordningen til økonomiske og administrative oppgaver knyttet til daglig drift i Salangen-Nyheter. En slik praksis er utenfor det kommunale ansvaret gitt i helse og omsorgstjenesteloven, mener administrasjonssjef Frode Skuggedal.

- Når det gjelder bruk av BPA i forbindelse med arbeid har kommunen forholdt seg til helse og omsorgsdepartementets rundskriv, der det fremkommer at BPA normalt ikke tildeles for den tid tjenestemottakeren er i arbeid, har han tidligere sagt i en uttalelse til Dagbladet.

Sandberg mener hele saken står og faller på politisk vilje.

- Spørsmålet er: Ønsker politikerne, lokalt, regionalt og sentralt, at det skal være slik? Da endrer man ingenting. Men hvis man ikke ønsker dette, så endrer man regelverket, eller lager unntak.

Han mener kommunens vedtak går mot både regjeringens og Stortingets målsettinger.

- De har sluttet seg til at alle skal i aktivitet, uansett situasjon. Det er helt meningsløst at vi legger så mye ressurser i det, også kommer det vedtak som resulterer i det motsatte.

Sandberg har selv pratet med Larsen.

- Han er en kjempehyggelig fyr med masse ressurser og kompetanse. Å bryte av denne typen aktivitet, er å fortelle både ham, og mange andre som er i sammenliknbare situasjoner, at de bare kan legge seg ned eller sitte hjemme. Det oppfordrer til passivitet.

Forventer løsning

Det er en menneskerett å ha en aktivitet å gå til, mener Sandberg.

- Det ligger til grunn for alle målsettinger regjeringen og Stortinget har vedtatt. Dette bidrar til det motsatte.

Nå oppfordrer han Stortinget til å ta tak i saken.

- Stortinget er det øverste folkevalgte organet. De 169 representantene er der for å endre loven, lage nye lover eller fjerne lover. En lov kan endres i løpet svært kort tid hvis man ønsker.

Nå forventer han at det kommer på plass en tverrpolitisk løsning i Larsens sak. Spesielt oppfordrer han Fremskrittspartiets stortingsgruppe til å ta grep.

- Hvis det finnes én oppegående stortingsrepresentant, så fremmes det et representantforslag i Stortinget, og så endres loven. Så får vi se, om politikerne ønsker positiv eller negativ utvikling.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) mener Stortinget allerede har lagt til rette for det Sandberg etterlyser. Han spiller ballen tilbake til kommunen.

IKKE REGELVERKET: Bård Hoksrud (Frp) mener problemet bunner i manglende vilje fra kommunens side. Foto: Christian Roth Christensen
IKKE REGELVERKET: Bård Hoksrud (Frp) mener problemet bunner i manglende vilje fra kommunens side. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Vi har gitt kommunene gode muligheter til å bruke BPA-ordningene. Regelverket og lovverket er ikke problemet. Problemet er kommunen. Det er ingenting i veien for at kommunen kan gi et bedre tilbud enn det loven krever som et minimum, sier han til Dagbladet.

- Følger nøye med

Hoksrud mener det er kommunen som velger å ikke bruke handlingsrommet de har fått.

- Det er ingenting i veien for at kommuner kan finne gode løsninger som ligger utover regelverket og lovverket. Det ville bare vist at de ser enkeltmennesket, og det er hele hensikten med BPA-ordningen.

Problemet ligger hos den politiske ledelsen i Salangen kommune, mener Hoksrud.

- De vil ikke gå inn i saken og finne en løsning, men skyver den bare foran seg. Det synes jeg er veldig trist, for det fullt mulig for kommunen å finne en god løsning hvis de vil.

Nå følger Fremskrittspartiets stortingsgruppe nøye med, ifølge Hoksrud.

- Hvis kommunene ikke følger opp mulighetene de får, kan det godt hende vi kommer dit at vi må stramme opp: styrke rettighetene til brukeren og redusere handlingsrommet til kommunene.

Prestbakmo ønsker ikke å kommentere Hoksruds uttalelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!