Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tore av sporet

I hvilken næring kommer 20-åringer inn og kjøper en fabrikk, en butikk eller en fiskebåt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«TORE NEKTER å bli millionær» er oppslaget i Dagbladet på søndag - i en artikkel om de plager regjeringens fiskeripolitikk påfører fisker og båteier Tore Hillersøy fra Bulandet i Sogn og Fjordane. Tore Hillersøy er en meget dyktig fisker. Han har også i mange år vært dyktig å skaffe seg fiskerettigheter. Derfor er Tore Hillersøy allerede millionær. Og det er det ikke noe galt i. Om det ikke akkurat er regjeringens politikk at fiskerne skal bli millionærer, så er det klart regjeringens politikk at det skal gi gode inntekter å drive fiske. Tore Hillersøy fremmer det syn at fiskeressursen skulle tilhøre deg og meg, være noe alle skulle kunne høste av. Det er forskjell på det at ressursene tilhører deg og meg, og det at alle som ønsker det til en hver tid kan drive yrkesfiske. Hvis Tore Hillersøy faktisk mener at alle til enhver tid skal kunne drive yrkesfiske rimer det dårlig med at samme mann har vært en av de mest høylydte kritikerne av liberale regler for adgangsbegrensingen i sild og makrell, for der har han måtte dele kvotene med yrkesbrødre.

Regjeringen bestemte ikke tidligere i mars at kvoter skal være evigvarende og omsettelige slik Tore Hillersøy hevder. Det regjeringen bestemte var at den delen av kvotene til havfiskefartøyene som, i motsetning til alle andre kvoter i norsk fiske, var tidsbegrenset til 13 eller 18 år, skal tilhøre disse fartøyene så lenge de har adgang til å drive fiske i Norge. Dette omfatter f.eks ikke mer enn 9,3% av den samlede sildekvoten. Slik har Tore Hillersøy alltid hatt det på sitt fartøy. Verken han eller banken hans har bedt om å miste kvotegrunnlaget og fiskemuligheten etter 13 år.

KYSTFLÅTEN, som Tore Hillersøy sin båt tilhører, har fra 2004 fått den kvoteordning som han kritiserer at havfiskeflåten nå får. I Fiskeribladet 11. mars i år står to rimelig unge fisker på 31 og 40 år frem og støtter denne ordningen under overskriften «Strukturkvoter er riktig Finnmarksvri». De siteres på følgende: «Han (fiskeri- og kystministeren) forstår hva aktive fiskere som ønsker å satse, har behov for. Opposisjonen ser ut til å ville tekkes alle andre enn oss som lever av å fiske». Jeg vil spørre Tore Hillersøy; hvem er mest representativ, deg som allerede er vel etablert med et årlig kvotegrunnlag som gir millioninntekter, eller de to fra Finnmark som frykter å bli «kastet hodestups inn i konkursen og ut av næringa» dersom de ikke kan ha et kvotegrunnlag de kan leve av, slik du allerede har fått.

Tore Hillersøy forteller at hvis han selger båten sin er det ingen ungdommer i Bulandet som har råd til å kjøpe båten hans. Vi må spørre; i hvilken næring kommer 20-åringer inn og kjøper en fabrikk, en butikk eller annen næringseiendom eller for den saks skyld en fiskebåt? Det er i fiske som i annen næring tradisjon for at ungdom starter som lott- og lønnsmottakere, og så bygger de dyktigste seg opp til å bli eiere av driftsmidlet over tid. Sånn er det og sånn har det alltid vært. Det er ikke mulig for noen regjeringer å vedta at det skal være annerledes.

TORE HILLERSØY forteller også til Dagbladet at da jeg økte den norske sildekvoten fra 57 til 65 prosent av totalen, et vedtak som økte fangstverdien for norske fiskebåter med et par hundre millioner kroner, da fikk havfiskeflåten en større andel. I alle år har vekslende regjeringer fulgt anbefalingene fra Norges Fiskarlag om den såkalte kvotestigen, som vi har bl.a både på sild og torsk. Denne stigen gir kystflåten økende andel når kvotene går ned, for å sikre de minste fartøyene mot negative utslag av lave kvoter. Det følger da at når kvotene går opp, øker den relative andelen til de større fartøyene. Det viktige er jo at alle får mer, og det er konsekvensen av den økte sildekvoten.

Norges Fiskarlag er en organisasjon Tore Hillersøy har vært ut og inn av alt ettersom om de interesser organisasjonen har fremmet på vegne av fellesskapet av medlemmene har harmonert med Tore Hillersøy private interesser. På lignende måte har Tore Hillersøy vært ut og inn av diverse politiske partier av samme beveggrunn. Tore Hillersøy er som sagt en meget dyktig fisker. Han er også dyktig til å fremme egne interesser og bruker organisasjoner og partier til å fremme disse. Denne gangen har også Dagbladet gått i hans ærend.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!