Tore får bakoversveis

TV-kjendisen Tore Strømøy samler over en million TV-seere, men tjener ikke mer enn 260 000 kroner. Årsak: Populære Tore har ikke sagt opp jobben sin i NRK og begynt som frilanser som Tande-P, Claus Wiese, Petter Nome og Ivar Dyrhaug.

NRK kvesser klørne

Tore Strømsøy

Dagbladet kan i dag avsløre at Tore Strømøy er en av få helgeunderholdere med knallsuksess på NRK-skjermen som er fast ansatt _ og som dermed tjener dårligst. Mange av hans frilans-kollegar soper inn godt over det dobbelte.

- Ja, jeg kan bekrefte at jeg tjener 260 000 kroner. Jeg kan også fortelle at jeg har spurt om å få litt høyere lønn, forteller Strømøy, da han i går kveld ble oppringt av Dagbladet og forelagt lønnsforskjellene mellom frilanserne og de faste ansatte i NRK.

- Utidig signal

Siden 1986 har Tore Strømøy jobbet i NRK, og de siste årene har han blant annet bygd opp suksessprogrammer som «Tett på», «På loffen», «Go' fot på låven» og «Tore på sporet». På alle lørdagsprogrammene har han i snitt hatt godt over en million seere.

- Jeg liker ikke å mase om penger og sånnt, men jeg må innrømme at jeg reagerer på at NRK-ansatte sier opp jobben sin, kommer tilbake som frilansere og får godt og vel det dobbelte i lønn. Det er et utidig signal at vi trofaste som hver dag får høre hvor dumme vi er, skal ha så markert dårligere lønn. NRK skulle tvertimot ha gjort det motsatte, sier Strømøy, nylig ankommet hjem fra jobben som reporter i Nagano-OL.

Nå bretter han opp armene og tar til på et nytt underholdningsprogram som kommer til høsten.

Føler lojalitet

Trebarnspappaen er den eneste som har inntekt i familien, og han sper derfor på NRK-lønna med enkelte konferansier-jobber. I fjor tjente han vel 50 000 kroner på denne tilleggsvirksomheten. Programlederen kom i 1996 ut med en total årslønn på 303 800.

- Men det er måte på hvor mange ganger jeg kan komme hjem til kona og si at jeg har sagt nei til et nytt gullkantet tilbud, sier Strømøy.
- Vurderer du ikke de andre tilbudene?

- Jeg prøver å la være. NRK er en god arbeidsplass. Det er i NRK jeg først og fremst vil være. Det er her jeg føler jeg får holde på med noe ordentlig _ og etter mitt syn er det her vi lager best TV-underholdning.

- Hvorfor sier du ikke opp og blir frilanser for NRK selv?

- Jeg har ikke lyst, og jeg er nok litt gammeldags av meg der. Jeg vil arbeide der jeg ble tatt i mot og opplært, der jeg føler lojalitet. Dessuten irriterer denne viftinga med penger meg, men det er likevel for ille...

- Ja, jeg tror jeg ville ha tjent mer i lokalavisa Hitra- Frøya hvor jeg jobbet før. Og det føles litt urettferdig, fordi en jobb som programleder i NRK fører med seg så mye mer enn som så. Det er når jeg kommer hjem fra arbeid at jeg virkelig begynner på jobb, føler jeg.

Nytt lønnssystem

Han har ingen bestemt formening om hvor mye han selv eller andre sentrale NRK-skikkelser bør ha i fastlønn.

- Jeg håper at det blir en forandring på lønnssystemet. Det blir sikkert mye diskusjon, men jeg har tro på at et differensiert lønnssystem er løsningen, fortsetter Strømøy, som understreker at det ikke er frilanserne han vil kritisere, men systemet.

- NRK kan dessuten selv gjøre den jobben som Sirkus A/S utfører. Hvorfor kan ikke NRK gi folk fast jobb og gjennom et et eget bookingfirma leie ut medarbeidere til prosjekter utenfor NRK-skjermen? Dette kan gi NRK mange tilleggsinntekter, sier Strømøy.

REAGERER: - Jeg liker ikke å mase om penger og sånt, men jeg må innrømme at jeg reagerer på at NRK-ansatte sier opp jobben sin, kommer tilbake som frilansere og får godt og vel det dobbelte i lønn, sier Tore Strømsøy.