Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Tore på sporet» måtte finne på noe nytt

Tore Strømøy (53) lar artister viser fram sine fineste steder.

NYTT PROGRAM:  Tore Strømøy (53) fikk lyst til å lage noe nytt og kastet seg rundt. «Sanger om Norge» er en tv-serie der kjente artister viser fram steder som de synes er så fine at de har laget en sang.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYTT PROGRAM: Tore Strømøy (53) fikk lyst til å lage noe nytt og kastet seg rundt. «Sanger om Norge» er en tv-serie der kjente artister viser fram steder som de synes er så fine at de har laget en sang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Selv om det var sommer og sol, var Tore Strømøy rastløs og måtte finne på noe.

- Jeg hadde behov for å si: «Se her, jeg har faktisk laga noe nytt. Jeg har gjort det på rent «trass». Så det ble bare to ukers sommerferie, sier han.

Alle som fryktet at det var slutt på «Tore på sporet», kan puste ut. Programlederen som er blitt utskjelt for å lage sosialpornografi og sippe-TV, men som også har sørget for over én million seere for NRK, er godt i gang med niende runde. To reportasjer er allerede i produksjon.

Men fra juni til september reiste Strømøy Norge rundt og lot tolv folkekjære artister vise fram stedene de er mest glad i. Den nye tv-serien «Sanger om Norge» sendes på NRK i vinter.

Første stopp var hos Halvdan Sivertsen på Kjerringøy der artisten har hytte og gjerne tar seg et nakenbad, og sangen om stedet starter slik:

«Å gå i land på Kjerringøy den første junidagen
Mens sommer'n enda nøle, og står nervøs og var,
mens vår'n har pynta podiet og står med sug i magen
Og sjøfuglan og sola si at lyd og lys e klar»

Bjarne, Åge og Lars - Vi har besøkt steder som er så fine at noen måtte skrive en sang om det, forteller han. Han blant annet vært hos D.D.D. i Namsos, Åge Aleksandersen i Trondheim, Hellbillies i Hallingdal, Vazelina Bilopphøggers på Gjøvik, Lars Lillo-Stenberg i Oslo, Knutsen og Alis Ludvigsen i Bergen, Frode Alnæs i Kristiansund og Reidar Brendeland i Vestlandsfanden i Sauda.

ØYA TIL HALVDAN: Tore Strømøy besøkte Halvdan Sivertsen på Kjerringsøy, så klart. Foto:Tore Strømøy
ØYA TIL HALVDAN: Tore Strømøy besøkte Halvdan Sivertsen på Kjerringsøy, så klart. Foto:Tore Strømøy Vis mer

- Vi har fått med alle som vi ønsket oss. Og hver gang vi kom til et nytt sted, var det noe som dyttet skyene unna for oss, sier han fornøyd.

I hvert program presenteres to artister og deres sanger og steder.

- Målet er at seerne skal kose seg. Og jeg tror nok det kan komme noen snufs i stua, at vi kan skape hjemlengsel hos folk som er utflyttede. Men jeg forventer ikke «Tore på sporet»-popularitet, at det skal gå rett til himmels, sier han.

Sluttet i NRK Han legger ikke skjul på at han liker — og er godt vant med — gode seertall.

- Jeg har denne rare greie at jeg helst vil bli sett av flest mulig. Jeg har en smak som treffer veldig mange, jeg er heldig sånn, flirer han.

«Tore på sporet» slutter i NRK. «Tore fortsetter på sporet» og slutter ikke likevel. Oppslagene kom tett i Dagbladet i vinter. Men 1. september sa han faktisk opp, etter 27 år som fast ansatt i NRK Trøndelag, hvorav 17 med «Tore på sporet».

- Jeg vil alltid være gift med NRK, vi har bare fått en litt annen tilknytning. Vi er blitt enig om at jeg kan tulle litt rundt, men jeg skal ta med meg inspirasjonen tilbake til ekteskapet, ler han.

PÅ GJØVIK:  Sammen med Viggo Sandvik og Eldar Vågan i Vazelina bilopphøggers. Foto: Tore Strømøy
PÅ GJØVIK: Sammen med Viggo Sandvik og Eldar Vågan i Vazelina bilopphøggers. Foto: Tore Strømøy Vis mer

Han sier at han måtte gjør noe med situasjonen sin.

- Åra gikk og jeg kom ikke opp med all verdens nytt. Jeg er jo en sånn fyr som lever og ånder for jobben. Jeg har jobbet fryktelig mye, egentlig. Men jeg kunne ikke fortsette å sitte på kontoret alene, jeg måtte ut. Møte andre, få nye ideer, inspirasjon.

- Men jobber du mindre nå?

- Nei, jeg fortsetter på akkurat samme måte. Jeg har ikke skjønt det ennå. Det er som da jeg bodde på Frøya og vi fikk tunnel og alle snakket om at nå kunne vi dra til byen på kino og konsert, men vi gjorde det ikke.

- Redde ekteskapet Poenget er ikke å lage eget produksjonsselskap eller tjene mye penger, gjentar han.

- Når jeg hører at jeg svikter NRK og gamle kollegaer, blir jeg lei meg. Jeg svikter aldri NRK så lenge de ikke svikter meg. Jeg prøver tvert imot å redde ekteskapet.

- Men NRK ville vel helst at du fortsetter å lage «Tore på sporet»?

HELLBILLIES: På Ål med Arne Moslåtten & Hellbillies.Foto: Tore Strømøy
HELLBILLIES: På Ål med Arne Moslåtten & Hellbillies.Foto: Tore Strømøy Vis mer

- Jeg kan bli frilanser så mye jeg vil, jeg slipper ikke unna «Tore på sporet». Sånn er det. Jeg kunne sikkert leve godt av det resten av tida, og har forsonet meg med at jeg ikke kan skilles fra den serien som folk er så glade i.

Selv om han har passert 50 år, må det da fortsatt være mulig å komme opp med noe nytt.

- Jeg vil ikke bli en bortgjemt skapning borte i en krok som lar åra gå. Jeg vil være på hugget, sier han.

Problemet med frilanstilværelsen er at han jobber akkurat like mye.

- Jeg må snart begynne å bremse, jeg må jo ta det med ro, for svarte.

NORGE RUNDT MED MUSIKK: I Austrheim med Anne Hvidsten. Foto. Tore Strømøy
NORGE RUNDT MED MUSIKK: I Austrheim med Anne Hvidsten. Foto. Tore Strømøy Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media