Tore på sporet til Oslo

John G. Bernander flytter alle store studioproduksjoner til Oslo. Tore Strømøy må derfor lage lørdagsunderholdningen fra Marienlyst.

NRK er i ferd med å bli mer strømlinjeformet. Dagbladet har fått tilgang til notatet som i grove trekk forteller hvordan NRK blir de neste åra.

Alle store studioproduksjoner flyttes til Marienlyst.

Det vil bli en økt spesialisering i distriktene: Vitenskaps- og livssynsprogrammer lages i Trondheim, Barne-TV i Tromsø, og vi vil få flere featuredokumentarer som er laget i Bergen.

I distriktene skal flest mulig opptak gjøres ved hjelp av bare ett kamera.

Utnyttelsen av den faste staben skal være så maksimal som mulig. Bruken av midlertidig ansatte og frilansere skal ned.

Tore på bortebane

Tore Strømøy skal lage en ny underholdningsserie til høsten. Ti lørdager skal han lage et folkelig program, som har samme grunntone som «Tore på sporet». Når Strømøy skal samle folk i studio, kan han ikke lenger gjøre opptak på Tyholt i Trondheim. Også neste runde «Tore på sporet», blir høyst trolig laget i hovedstaden.

- Tore har et opplegg som skal gå til høsten. Der vil programidé, utvikling og konsept bli laget i Trondheim. Selve studioavviklingen vil skje her i Oslo, sier NRK-sjef John G. Bernander.

- Visker ut identiteten

- Jeg har alltid ønsket å jobbe tettere med underholdningsavdelingen i Oslo. Jeg vil ikke tro det blir noen katastrofe for meg, men det kan jo være at noen på NRK Tyholt og publikum i Trøndelag vil føle det som et tap. Det spørs om den trønderske tilhørigheten kan bli visket ut, sier Strømøy.

Han tar det som en utfordring.

- Jeg vil fortsatt gjerne ha et trøndersk publikum. Hvis vi ender opp i Oslo, så må alle trøndere i hovedstaden melde seg. Alle nord for Sinsenkrysset vil bli prioritert i studio. Det er de som forstår meg, ler Strømøy.

En byttehandel?

Det er direktør Kari Werner Øfsti i NRK Kringkasting som leder «programstrategiutvalget». Hun har vært en av de ivrigste forkjemperne for å få laget flest mulig programmer i distriktene.

- Har du inngått en byttehandel med Strømøy?

- Nei, vi har ikke gjort noen hestehandel med Tore. Dette er heller ikke et distriktsvedtak, men et journalistisk vedtak. Vi ønsker å utnytte fleksibiliteten i organisasjonen, slik at vi får flere programmer og større forutsigbarhet i produksjonen i regionene. På grunn av ny teknologi vil for eksempel skillet mellom journalister og fotografer bli visket ut. Vi vil heller ikke ha mini-marienlyster over hele landet, sier Werner Øfsti.

Mektigere

Det at all studioproduksjon samles, vil gjøre underholdningssjef Tordis Aavatsmark enda mektigere. Dagbladet har sett på sendeskjemaet for beste sendetid. NRK1 sender 15 timer underholdning av i alt 28 timer som er til rådighet i prime-time.

- Aavatsmark har alltid vært viktig, og det er hun fortsatt, sier Bernander.

Samtidig får hennes sjef, direktør Mari Velsand i NRK Program Oslo, mindre ansvar.

- I sum kommer vi i Oslo godt ut, og det har vært viktig for oss at fagmiljøene på Marienlyst består, sier Velsand.

UT PÅ TUR: Når Tore Strømøy går i gang med en ny programserie til høsten, blir studioinnspillingene flyttet fra Trondheim til Oslo. Her fra «Tore på sporet» med Shania Twain som gjest.