Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tore Renberg satser på en popkarriere

Klar med video og singel.

(Dagbladet): Forfatter Tore Renberg (43) har lagt pennen på hylla for en stakket stund og funnet fram til popmusikeren i seg.

- Da jeg var ung, ville jeg både bli musiker og forfatter, sier han til Dagbladet.

En lemen etter pop At han ble forfatter, er godt kjent. Han har riktig nok spilt i flere band, men aldri gjort noe stort nummer ut av det. «Forfatterbandet» Lemen, sammen med Karl Ove Knausgård, er vel hans mest kjente.

- Jeg har nok undertrykket musikeren i meg, sier Renberg.

- Jeg begynte med musikk lenge før jeg ble forfatter. Nå har jeg tatt meg selv i nakken og jobbet like hardt og grundig med musikken som jeg alltid har gjort med litteraturen, sier Renberg.

Lettbeint pop I dag kan vi høre første smakebit av av albumet «Ingen nåde», som slippes 22. januar. Første singel er «Margaret», som ledsages av en video. Den kan du se øverst i saken.

- «Margaret» er en leken poplåt i Ephemera/deLillos-tradisjonen, upretensiøs, melankolsk og skinnende.

Låta, og ikke minst videoen, handler om fotball og damer - med henvisninger til ting som hendte for 30 år siden. Den begynner med at Renberg og skuespiller-kompis Cato Skimten Storengen ser Liverpool tape.

Kjapp som Sunde - Jeg ønsket å lage en upretensiøs video, også. Den skildrer en ungkar, en Liverpool-fan, som tenker tilbake på ei dame han kanskje aldri skulle gått fra, og den skildrer skapelsesprosessen til en artist. Den er laget på to dager. Jeg hadde selv regien, så nå har jeg gjort det også, he he. Jeg fikk med meg den suverene skuespilleren Cato Skimten Storengen fra Statsteateret. Vi er begge skikkelig store Liverpool-tilhengere, sier Renberg.

- Det går unna i teksten her, høyt tempo og mange ord, like rask i kjeften som Øystein Sunde.

Teksten og historien i Margaret er lagt til 1981. Tore Renberg synger om hockeysveis, mc-kjøring, Gro Harlem Brundtland og damer - men innrømmer at det ikke er ham det handler om.

- Nei, i 1981 var jeg bare ni år.

LEMEN:  Tore Renberg har en popstjerne i magen. Her øver han med bandet Lemen, fra venstre: Knut Olav Homlong, Tore Renberg,  Karl Ove Knausgård,  Hans Kristian Mjelva og Yngve Knausgård.
 Foto: Anders Grønneberg
LEMEN: Tore Renberg har en popstjerne i magen. Her øver han med bandet Lemen, fra venstre: Knut Olav Homlong, Tore Renberg, Karl Ove Knausgård, Hans Kristian Mjelva og Yngve Knausgård. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media