DEBATT

Politivold:

Torells funksjonshemming kan ha satt han i en større fare for å bli offer for politivold

For ca. to uker siden ble Eric Torell (20) skutt og drept av politiet i Sverige. Hvorfor åpnet politiet i det hele tatt ild mot Eric Torell?

BLE DREPT: Bilde fra en minnestund etter at 20 år gamle Eric Torell, en ung mann med downs syndom ble skutt og drept av politiet i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvista / AFP / TT News Agency / Sweden OUT /NTB Scanpix
BLE DREPT: Bilde fra en minnestund etter at 20 år gamle Eric Torell, en ung mann med downs syndom ble skutt og drept av politiet i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvista / AFP / TT News Agency / Sweden OUT /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Han hadde rømt hjemmefra og hadde et lekevåpen i hånda. Torell hadde Downs syndrom og autisme og det eneste ordet han angivelig kunne si var «mamma». Nettopp Torells funksjonshemming kan imidlertid ha satt han i en større fare for å bli offer for politivold, og en funksjonshemming kan øke risikoen for at ingen blir holdt ansvarlig og straffeforfulgt.

Ser vi til forskning fra USA hvor politivold er langt mer vanlig, er realiteten at funksjonshemmede er langt mer utsatt for politivold enn andre befolkningsgrupper. Det anslås at så mye som mellom en tredjedel til halvparten av de som blir drept av politiet i USA har en funksjonshemming. Dersom personene i tillegg er mørkhudede forsterkes risikoen for å bli utsatt for politidrap ytterlige.

Det er stor forskjell på justissystemet i Skandinavia og USA, men i begge samfunn er funksjonshemmede en diskriminert gruppe, og i begge samfunn har rettsvesenet problemer med å beskytte funksjonshemmedes rettigheter på lik linje med resten av befolkning. I en tid da det er endringer i holdninger til politiets våpenbruk også her hjemme, er det spesielt viktig å være seg kunnskapen fra USA bevisst.

I USA blir sjeldent noen dømt eller holdt ansvarlig for politidrap. I stedet ser man tendenser til at skylden legges på offeret selv: «han eller hun fulgte jo ikke ordre», «hadde bare han eller hun kunnet se/høre/forstå».

På denne måten blir drapene nærmest framstilt som en uunngåelig tragisk hendelse som ble forårsaket av personens funksjonshemming. Dermed skifter søkelyset bort fra det stedet det bør være rettet: mot en kritisk vurdering av politiets håndtering av situasjonen og av rettssamfunnets møte med minoritetspersoner.

For å skape et samfunn hvor alle har like rettigheter må vi være bevisste på at dagens samfunn er innrettet på en måte som gjør at de som ikke følger de etablerte normene og som ikke kan leve opp til normalitetsstandardene blir satt i en ekstra sårbar posisjon.

Ikke alle er i stand til å oppføre seg slik det er forventet av dem, og i møte med politiet kan enkeltpersoners manglende samarbeid fort bli sett på som en provokasjon som gjør at situasjonen eskalerer.

Torell kunne neppe forstå og dermed lystre eventuelle ordre han fikk av politiet. Vi vet enda ikke hva som har skjedd i dette tilfellet, men at man ikke kan følge politiets ordre kan uansett ikke forsvare drap. Det er heller ikke slik at det å oppføre seg atypisk er kriminelt, eller at dette tilsvarer at man er farlig.

Hvorfor åpnet politiet i det hele tatt ild mot Eric Torell? Hvorfor har angivelig så mange som tre politiansatte skutt mot han? Og hvorfor siktet de mot overkroppen?

Akkurat det er veldig gode spørsmål som den svenske etterforskningen nå må få klarhet i.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer