Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tori Amos

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tori (f. Myra Ellen) Amos er enerådende i kategorien kvinnelig singer/pianoplayer/songwriter. Skal du absolutt sette henne i bås så må det bli den mellom Kate Bush og Joni Mitchell.

Prestedatteren fra Maryland sang og spilte piano i kirkekoret fra fireårsalderen, og allerede som femåring skrev hun egne låter. Mens hun studerte musikk i Baltimore falt hun i rockes klør, da spesielt Led Zeppelins, og begynte å opptre i lokale barer med selvskrevet materiale.

Sent i tenårene flyttet hun til Los Angeles for å søke lykken. Hun fikk kontrakt med Atlantic Records, men førstealbumet «Y Kant Tori Read» (1987), betegnet som et «uninspired pop-metal album», floppet helt både kunstnerisk og kommersielt.

Men Tori ga ikke opp, og formkurven begynte å stige etterhvert som hun utviklet sin egen meldiske, mystiske, orkesterte, men også selvutleverende og poetiske stil. Hun ble lagt merke til med låta «Me and a Gun», som handlet om hennes erfaringer som voldtektsoffer. Hun har senere behandlet personlige kriser etter samlivsbrudd og spontanabort med stort musikalsk hell.

Amos ga i 1998 en av de bedre konsertene på Quartfestivalen i Kristiansand.

Hele Norges coronakart