Tormod (51) vant VM-gull i plystring

Se ham plystre her.

(Dagbladet.no): Tormod Borgen Rogne (51) kom nettopp hjem fra Louisburg, North Carolina med en gullmedalje i bagasjen. Under helgens VM i plystring gikk nordmannen nemlig helt til topps innen kategorien klassisk musikk.

Borgen Rogne fra Barkåker utenfor Tønsberg har vært i plystre-verdenstoppen i en årrekke, men har aldri tidligere vunnet gull.

- Han som vant i fjor ga meg et råd om å velge en vanskelig sang, så i år plystret jeg Haydns trompetkonsert. Det fungerte åpenbart, sier en fornøyd gullvinner.

- Kan klare alt
Finalen i plystre-VM ble avholdt i en stor sal i Louisburg College, foran drøyt 1000 publikummere.

51-åringen, som jobber som psykiatrisk sykepleier, håper nå at gullet kan åpne flere dører. Han har allerede fått tilbud om representasjon i USA av en advokat fra Florida, og han er invitert med på turné i Kina av den kinesiske plystremesteren.

- Men hva er det neste plystremålet nå som du har vunnet gull? Finnes det for eksempel noe musikalsk verk som alle plystrere drømmer om å klare?

- Jeg tror nok jeg kan klare nesten alt, bare jeg får tid og mulighet. Men det som er en drøm for meg er å en gang stå på en verdensscene med et stort symfoniorkester i ryggen. Gjerne Royal Albert Hall, sier Borgen Rogne.

Liker ikke jazz
De to sjangerkategoriene i plystre-VM er pop og klassisk. Det er det en grunn til, ifølge verdensmesteren.

- Personlig er jeg ikke noe glad i rock og jazz, og de fleste plystrere holder på nettopp i skjæringspunktet klassisk/pop. Det må nemlig være melodiøst for at det skal låta bra.

Borgen Rogne har holdt på siden han var 10 år, og øver fremdeles en drøy time hver dag. Da er det imidlertid snakk om fokusert øving på musikkrommet i kjelleren - han plystrer sjelden på jobben eller mens han vasker opp.

- Irriterer det deg når du hører amatører plystre?

- Ikke i det hele tatt, det er veldig greit. Plystring fortjener enda større plass i offentligheten - det er vakkert instrument, sier den nybakte verdensmesteren.  


Tormod Borgen Rogne vant for øvrig også bronse i pop-kategorien. Her framførte han «The Holy City» av Stephen Adams.