Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tørr eller våt?

Etter å ha forberedt restaureringen av Michelangelos berømte David-statue i elleve år, krangler nå ekspertene om han skal vaskes med eller uten vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den hvite marmorstatuen fyller 500 år neste år, og det skal naturligvis feires. Men Michelangelo ville nok undret seg hvis han fikk vite at mesterverket, som står i Galleria dell'Academia i Firenze i Italia, skulle bli gjenstand for akkurat denne typen ekspertstrid.

Vask meg

Krangelen står ifølge BBC News om hvorvidt David skal restaureres tilbake til sin opprinnelige tilstand med vann eller ved hjelp av en slags tørrvask. Sistnevnte metode vil angivelig bare fjerne det øverste laget med møkk, mens en vannvask ifølge motstanderne kan ødelegge statuen.

Et opprop tar til orde for å stoppe Galleria dell'Academias våtvaskteknikk, og mer enn 39 internasjonale kunsteksperter har skrevet under. De krever også at en uavhengig kommisjon må ta den endelig avgjørelsen om hvilken metode som skal benyttes.

En strid mellom eksperter er dog intet uten et arrogant tilsvar, og kunstintendant Antonio Paolucci fra Firenze sier at italienerne ikke «behøver ta imot råd fra noen som helst.»

Den nasjonale enigheten er derimot ikke større enn at personen som opprinnelig var satt til å lede storrengjøringen, Agnese Parronchi, sa opp sin stilling i april - nettopp fordi han mente det bare burde brukes hårbørster på David.

Lange forberedelser

Det er ikke småtteri det står om når en av kunsthistoriens bautaer skal under kluten.

Restaureringen av Michelangelos statue har vært under planlegging i hele elleve år, og hver centimeter av David er underlagt nitid gransking. Digitale hjelpemidler er tatt i bruk for å finne sprekker og feil.

Rundt 1.2 millioner besøkende ser skulpturen hvert år, og restaureringen, som er ventet å ta seks måneder, vil derfor bli lagt til etter stengetid.

STRIDENS KJERNE: Michelangelos David er anerkjent som et kunsthistoriens høydepunkt. Om han skal vaskes med våt eller tørr klut, hersker det derimot ikke enighet om.