Torrentspy dømt til å betale 500 mill.

Filmbransjen feirer «klar seier».

(Dagbladet.no): Er torrent-trackere som The Pirate Bay, Norbits og liknende lovlige, fordi de ikke selv lagrer opphavsrettsbeskyttet materiale på sine servere?

Nei, mener en føderal domstol i Los Angeles.

Skaperne av Torrentspy må nå betale over 550 millioner kroner i erstatning til ulike rettighetshavere.

- En seier

Siden ble nedlagt i mars, etter en langvarig kamp mot RIAA og MPAA.

Sistnevntes direktør mener dette bør være en kraftig advarsel til andre som driver liknende søkemotorer.

- Torrentspys skjebne er en klar seier for studioene, og viser hvordan slike piratsider ikke vil få lov til å drive uten at rettighetshaverne kommer til å reagere, sier han ifølge BBC.

Dommen kan du lese på bloggen til teknologimagasinet Wired.

LAGT NED OG KONKURS: Torrentspy var en av de største trackerne. Nå har det endt med smell i hundremillionersklassen for bakmennene. Foto: WIKIPEDIA
LAGT NED OG KONKURS: Torrentspy var en av de største trackerne. Nå har det endt med smell i hundremillionersklassen for bakmennene. Foto: WIKIPEDIA Vis mer

Sprer skrekk

Bjørn Remseth i Elektronisk forpost Norge påpeker at rettighetshaverne godt kan feire, men at det er avgjørende forskjeller mellom rettspraksis i USA og Europa.

Han håper derfor ikke at dommen får betydning for saken mot trackeren The Pirate Bay, som skal opp for svensk rett til høsten.

- Rettighetshaverne håper å spre skrekk, og har også tidligere vist at de vil gå drastisk til verks. Det torrent-trackerne gjør er å formidle informasjon om hvor på nettet både lovlig og ulovlig materiale befinner seg. En slik dom vil være en måte å innskrenke villigheten til å formidle informasjon, sier Remseth til Dagbladet.no.

Selskapet bak Torrentspy har nå erklært seg konkurs.