Tørrfeskfri sone

Med kofferten full av nyskrevne låter og monologer planlegger tre av Nord-Norges fremste humorister å legge Norge for sine føtter med kabareten «Ei tvangsforestilling (med forsvinningsnummer)». Nå er de på treningsleir i Oslo.

- Garantert fritt for tørrfisk, slår Ingrid Evertsen fast.

- Og Mossa, legger hun til.

For Rorbuas vittige tunge ligger igjen i Tromsø. Nå er det Ingrid det handler om. Sammen med visesangeren Terje Nilsen og gitaristen Oddmar Amundsen har hun laget en kabaret, som de selv er blitt veldig fornøyd med.

- Han Terje har laget noen vanvittig flotte låter. Og han Oddmar er en gud på gitaren. Jeg er ydmyk og takknemlig for at jeg får være med på turné med to så flotte gutter.

Viktig med balanse

I Oslo bedriver de tida med kafébesøk, fotografering og planlegging av turneen. Treningsleiren kulminerer på Lille Tromsø i kveld, hvor kabareten framføres for nesten første gang.

- Vi har spilt i Bodø, og det gikk nesten overraskende bra, forteller Terje.

- Hva handler kabareten om?

- Tekstene mine er basert på egne erfaringer. Det blir mye mannfolk, sier Ingrid.

- På hvilken måte?
- Æ heie litt på fyran.
- Javel?
- Jeg synes det er så fælt at de etter skilsmissen må gå ut av husene sine med to plastnett og et fotoalbum fra folkeskolen.
- Og får beskjed om å ta med seg søpla på veien ut, skyter fotograf Eivor inn.
- Nemlig.
- Men vi heier på kvinnfolka. Sånn at det blir litt balanse, gliser Oddmar og Terje.

Glødende telefonlinjer

Kabareten har vokst fram gjennom utallige telefonsamtaler mellom Ingrid i Tromsø, Terje i Bodø og Oddmar i Oslo.

- Det er viktig for oss at konseptet er naturlig. Vi kasta ball til vi fant en form som fungerte. Tekst og musikk flyter i hverandre, og sånn vil vi ha det, sier Terje.

- Og vi har ikke med en eneste liten bit tørrfisk. Ingen sjarker heller, forresten. Selv om vi er nordlendinger, så går vi ikke rundt med tørrfesk i nevene døgnet rundt. Vi har jo hus og hjem og innlagt dass og kloakk i Nord-Norge også, sier Ingrid.

Etter generalprøven i kveld er det nordlendingene som først får nyte trioens komiperler. Utpå vårparten står resten av landet for tur.
- Vi prøver å unngå fredags- og lørdagskveldene. Militærgutter som sitter bakerst og skråler på Rosenborg-sangen er ikke vår greie, sier Ingrid.

De foreløpige planene går ut på en turné lagt til Norges mange kulturhus.

Skummelt prosjekt

De har det i kjeften, disse tre. Men når vi spør hvordan de ser på det å skulle reise landet rundt og tilby kabareten sin til et kresent publikum, kommer sannheten fram.

- Det er kjempeskummelt. Vi er skitnervøse. Men helt ærlig så synes vi at vi har laget noe som er så bra at vi ikke kan holde det for oss selv. Da må vi bare ta sjansen, sier Ingrid.

Heldigvis tok de med seg vinteren sørover, så ikke hjemlengselen skal bli for påtrengende. Akkurat da de klatret ut av flyet på Fornebu, begynte snøen å lave ned over hovedstaden.

- Vi legger opp turneen etter værmeldinga. Hører du om skitvær, så ring oss. Vi nordlendinger er jo så veldig glade i snø, sier Ingrid tørt.
- Særlig å måke den.

PÅ TURNÉ: De tre nordnorske humoristene skal reise land og strand rundt med kabareten sin. -Egentlig er vi tre fylliker. Vi kaller oss Liverdance, flirer de.