Tørrlagt igjen

- Jeg sluttet å drikke for ett år siden. Nå er det bare cola light på meg, sier Woodstock-legenden Joe Cocker (58).

Den hese, engelske soulsangeren besøker Nidarøhallen i Trondheim 21. august. To dager seinere står han på scenen i Drammen.

I går var derimot Joe Cocker på Oslo-besøk for å snakke om sitt tjuende studioalbum - «Respect Yourself». Iført pappagul skjorte over kulemagen, jeans og svart skinnjakke, og med et glass bitter lemon på bordet, snakket Cocker åpenhjertig om sin nye, sobre stil.

- Det var på tide å roe ned alkoholinntaket nå. Jeg pleide å gå rundt og bære på en flaske Bacardi hvor enn jeg gikk. Drikkingen ble en altfor stor propp, sier Joe Cocker til Dagbladet.

Kranglet med kona

Tittelsporet «Respect Yourself», opprinnelig en gammel låt med gospelgruppa The Staple Singers, handler ifølge Cocker om viktigheten av å skjerpe seg for å overleve. Og selvrespekt er liksom det nye konseptet for den nå 58 år gamle scenespastiske Sheffield-sangeren.

- Jeg hadde en krangel med kona en dag, men jeg klarte ikke å krangle ordentlig. Jeg husket rett og slett ikke hva som var grunnen til at vi kranglet. Håpløse greier. Slikt skjer jo iblant med folk som drikker. Men jeg har alltid sagt til meg selv at jeg ikke vil dra på rehabiliteringssenter og bli fortalt hva jeg skal gjøre. Så jeg bare slutta på egen hånd. Så langt går det bra.

På turné

I fjor turnerte Joe Cocker sammen med sekstitallsbandet The Guess Who i edru tilstand, for første gang på det han kan huske.

- Jeg har alltid drukket før jeg har gått på scenen, for å roe nervene. Men med The Guess Who følte jeg meg som en idrettsmann så fort jeg fikk på meg genseren. Jeg likte godt å stå på scenen og være edru.

Cocker innrømmer at alderen begynner å merkes på kroppen, og at det nok er et spørsmål om tid før den har fått nok av plateinnspillinger og påfølgende turneer.

Fort sliten

- Jeg kjente at kroppen forandret seg da jeg ble førti, og enda mer da jeg ble femti. Seriøs forskjell, altså. Jeg merker at jeg blir fort sliten når jeg går turer i fjellet i Colorado. Jeg blir seksti på slutten av denne turneen, så jeg må bare vurdere det fortløpende. Men det er vel felles for alle oss gamlerockerne; ingen av oss trodde vi skulle nå helt hit, sier han og gliser.

- Jeg synger jo med en viss intensitet, så det er ganske krevende. Jeg synger fortsatt de samme tonene som jeg gjorde opprinnelig, og det er jeg stolt av. Derfor tør jeg ikke å ta for lange pauser, for jeg er redd for at det blir hardt å synge som før. Det er en av unnskyldningene mine for fortsatt å henge rundt og lage plater.Joe Cockers nye album «Respect Yourself» kommer 13. mai.

LITT SLITEN NÅ: Joe Cocker har sluttet å drikke, men synes det blir stadig mer krevende å dra på turné. - Jeg må vurdere fortløpende hvor lenge jeg orker å holde på, sier mannen som gaulet «With A Little Help From My Friends» på Woodstock for 33 år siden.