Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tørrlagt og premiereklar

Skuespiller Nils Utsi har kasta bort 20 år av livet sitt på alkohol. Nå feirer han ett år som tørrlagt og renner over av energi. Fredag spiller han i stykket «En mors hjerte blør», som han selv har skrevet, på Beivvas Sami Teather.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg våkner hver dag og gleder meg over å være frisk igjen. Jeg har surra bort 20 år av livet mitt, sier Nils Utsi.

Den samiske skuespilleren har hatt et langt og aktivt teater- og filmliv i nord. Mest kjent er han for rollen sin i Nils Gaups «Veiviseren» . Så ble det stille.

Tørrlagt

- Jeg har drukket meg fra masse jobber, ingen filmprodusenter ville ha noe med meg å gjøre, sier han.

En av de siste rollene Utsi gjorde, var som Jeppe i Beivvas Sami Teathers oppsetning av «Jeppe på bjerget» i 1998.

- Jeg var den mest autentiske Jeppe som noen gang er vist på teateret. Jeg trodde jeg skulle drikke meg i hjel, forteller han.

Men med hjelp fra familien er Nils Utsi nå tørrlagt og klar til å jobbe igjen. Hodet og blokka er full av prosjekter. Han starter med premiere på selvskrevet stykke.

Apolitisk ungdom

«Eatni vaibmu varda» - «En mors hjerte blør» - forteller om den første samepolitiske bevegelsen, de som startet Samisk sentralforbund, og som jobbet for at ungene skulle få lære kristendom.

Skoleungdom er en viktig målgruppe, og stykket skal ut på turné i finnmarksskolene.

- Tidligere sametingspresident, Ole Henrik Magga, beskylder samisk ungdom for å være apolitiske og en trussel mot samisk framtid. Tror du de gidder å se dette stykket?

- Ja, det tror jeg. Ikke alle er like uengasjerte. Vi har i tillegg gjort en del grep som skal få dem til å like stykket, blant annet har jeg skrevet en rapp, forteller Utsi.

Utsi er inspirert av Dario Fo og bruker metaformen - teater om teater.

- Vi spiller en trupp som spiller det historiske møtet i Bonakas. Truppen består av flere 70-tallsraddiser som bruker litt vel sterke virkemidler, og ikke er helt stødig i samisk historie, sier Utsi og ler.