Tørrvittig siddishumor

Humorfylt og troverdig, men noe enkel skildring av ungdomstida på 1980-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Man skulle ha vært fire år i romjul og 20 i 1968. Men 17 i 1989? Ellers takk.

«Dette er åttitallet. Vi har ikke iPod. Vi hører på drittmusikk og prat om glasnost. Og mobil? Det vet vi faen ikke hva er», sier Jarle Klepp og ser inn i kameraet.

Slik begynner «Mannen som elsket Yngve», forfatter Tore Renbergs pseudobiografiske historie fra egen ungdomstid i Stavanger. Og slik plasserer regissør Stian Kristiansen oss tilbake i tid, til den gang da man enten gikk med boblejakke eller palestinaskjerf, til den gang The Cure slapp «Lullaby», og til den gang berlinere blei europeere og reiv muren.

Spydrita ungdomsliv

1989 må framstå fjernt for dagens femtenåringer, men samtidig så nærme. Ironisk nok minner klesstilen om dagens. Krusa hår er dessverre blitt hipt igjen. Joy Division preger lydbildet som aldri før. Og dagens tenåringer blir fremdeles hodestups forelska og spydrita, mens de overbeviser seg selv om at de avskyr det etablerte samfunnet. «Mannen som elsket Yngve» er derfor lett å kjenne seg igjen i - for de fleste nordmenn. Den egentlig så bekymringsløse ungdomstida i Norge har nok ikke utviklet seg vesentlig fra verken Saabye Christensens rangling i Bygdøy allé eller Renbergs oppveksttid, i køen utenfor Checkpoint Charlie. I stedet snakker vi om detaljforskjeller. Detaljer som regissør Kristiansens klargjør i begynnelsen av filmen, som egentlig er en slags prolog, en historie før historien, som forklarer hvordan Jarle blei kjent med bestevennen Helge (Arthur Berning) og kjæresten Katrine (Ida Elise Broch)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer