Tortur til ære for kamera

Et puslespill av groteske fotografier satt sammen til meningsfull, elegant og viktig litteratur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I begynnelsen var bildene: Av mannen med hetta over hodet, kledd i en hjemmesnekret teppeponcho. Av den unge kvinnen som holder en fange i bånd, som om hun lufter en bikkje. Av sju nakne menn, slengt oppå hverandre, en sammensunket, menneskelig pyramide. I slutten av april 2004 ble disse fotografiene fra Abu Ghraib-fengselet offentliggjort på tv-programmet «60 Minutes». USA opplevde sitt svarteste øyeblikk så langt i Irak-krigen. De symbolmettede bildene overlot ikke mye til fantasien, i det internasjonale samfunnets øyne: USA bekjempet terror med terror.

Vitnene

Hvem tok disse bildene, og hvorfor? Hva slags mennesker fotograferer seg selv mens de begår forbrytelser? Var de klar over at de trådte over til den andre siden? Hvordan – og hvorfor – ble bildene lekket til pressen? Disse spørsmålene stilles i journalist Philip Gourevitch og filmskaper Errol Morris’ rapport fra Iraks mest beryktede fengsel og torturkammer. Spørsmålene springer ut av tilværelsens gråsoner, og kan bare besvares med uklarhet og tvisyn. Det er stoff for eksistensialister. Som en av vokterne sier det i ettertid: «Hvis man skulle skrive ei bok om det, måtte det bli en roman, for ingen ville trodd på noe av den jævelskapen. Jeg var der, og selv ikke jeg tror på det.» Men vi tror på det, fordi vi har sett bildene. Ingen bilder, ingen forbrytelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer