Torturbildene ingen tar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN GANG STO

Hussam Shaheen på et kjøkken i Oslo og fridde til en jente fra Nord-Norge. Representanten fra Fateh Youth var i Norge for å jobbe med et fredsprosjekt sammen med AUF og den israelske søsterorganisasjonen. Jenta sa nei. Idag står han foran en militærdomstol i Israel. Anklagen betyr lite. Dommen er klar. De har for lengst bestemt seg for at han er en palestinsk terrorist.

Verden har reagert med sjokk og sinne over bildene fra fengsler i Irak, der det kommer stadig nye historier om tortur og mishandling av fanger. Mange av fangevokterne har fått opplæring i avhørsteknikker og fangebehandling i Israel. Likhetstrekkene i behandlingen er mange. Men det er en viktig forskjell: Det er ingen som har tatt bilder fra de israelske fengslene, verken avhørssenteret Maskoubiya eller de andre fengslene. Og i motsetning til de amerikanske reaksjonene på Abu Ghraib-bildene, ville ikke slike bilder gi noen skandaleoppslag i Israel. Ingen ledere må tåle høringer eller massiv kritikk. USAs beste venner har nemlig gitt seg selv unntak både fra menneskerettighetene og Genevekonvensjonene. Reglene for krig og væpnet konflikt sier at det ikke er forbudt å kjempe for sitt land eller sitt folk. De sier at krigsfanger ikke skal straffes, men behandles med respekt. Og de sier at krigsfanger ikke skal utsettes for vold, trusler, fornærmelser eller press. Disse reglene gjelder over hele verden. Nesten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer