LEDER

Tøffe tak om lovendring

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Mens de borgerlige partiene forhandler om neste års statsbudsjett, krangler høyre- og venstresida i norsk politikk om virkningene av Robert Erikssons forslag til ny arbeidsmiljølov. Som kjent har et utkast, med flere valgalternativer, vært ute til høring. Blant høringsinstansene er Arbeidstilsynet som har pekt på mulige uheldige konsekvenser ved de nye forslagene.

I Stortingets spørretime onsdag barket Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen og arbeidsminister Robert Eriksson sammen. Trettebergstuen mener Eriksson feilinformerer Stortinget når han sier at det ikke finnes forskning som dokumenterer at de foreslåtte endringene vil gi økt helserisiko. Dette avviser Eriksson og slår tilbake med at Ap bevisst bruker forskningsrapporter feil. Hvorpå Trettebergstuen viser til at Ap lenge har påpekt at regjeringen ser bort fra advarsler fra regjeringens egne eksperter, Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

I gårsdagens «Politisk kvarter» var språkbruken dempet noe, men tonen like hissig. I Erikssons sted stilte Høyres Arve Kambe i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Frontene er klare. I denne saken står den politiske venstreside og arbeidstakerorganisasjonene mot den politiske høyreside som har arbeidsgiverorganisasjonene på sin side. Kanskje er det tendenser til overspill fra den ene kanten og underspill fra den andre. Men det er liten tvil om at økt adgang til midlertidige stillinger og lengre arbeidsøkter får konsekvenser for så vel bedrifter som for de ansatte. En mer «fleksibel» arbeidsmiljølov har vært et krav fra arbeidsgiverorganisasjonene i mange år. Nå har de fått en regjering som lytter mer til dem enn til arbeidstakerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer