- IKKE FORSVARLIG: Det er ikke ansvarlighet å svekke beredskapsapparatet, mener Torbjørn Bongo, leder for Norges Offuserforbund, og Tom-Rune Klemetsen, leder for Norsk Tjenestemannslag i Forsvaret. Foto: NTB Scanpix
- IKKE FORSVARLIG: Det er ikke ansvarlighet å svekke beredskapsapparatet, mener Torbjørn Bongo, leder for Norges Offuserforbund, og Tom-Rune Klemetsen, leder for Norsk Tjenestemannslag i Forsvaret. Foto: NTB ScanpixVis mer

Forsvaret:

Totalberedskap nå – mens det ennå er tid

Staten har én hovedoppgave framfor alt annet: Den skal sørge for samfunnets sikkerhet og innbyggernes trygghet. Statsministeren er ansvarlig for at vi i det daglige skal være så trygge som mulig. Har Erna Solberg tatt det ansvaret?

Meninger

Hun sier ja. Er det ansvarlighet å svekke beredskapsapparatet? Vi mener nei.

Samfunnssikkerhet og beredskap. Plutselig dukket dette opp som en av de heteste politiske potetene i valgkampen, med rikspolitisk interesse og lokalt engasjement. Hvorfor? Fordi folk faktisk er opptatt av sikkerhet og trygghet, fordi vi rett og slett opplever større usikkerhet og utrygghet enn på mange år.

Og fordi vi har ei regjering som har forsøkt å hemmeligholde alvorlige svakheter ved beredskapen, øyensynlig for å tildekke sin mangelfulle handlekraft.

IKKE GODT NOK: Regjeringen Solberg, med Ine Marie Eriksen Søreide som ansvarlig for forsvaret, har ikke gjort jobben sin med å sikre Norge, skriver artikkelforfatterne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE GODT NOK: Regjeringen Solberg, med Ine Marie Eriksen Søreide som ansvarlig for forsvaret, har ikke gjort jobben sin med å sikre Norge, skriver artikkelforfatterne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Regjeringa Solberg vil redusere Heimevernet (HV) ytterligere, og er i full gang med å legge ned Sjøheimevernet. HV er ikke i stand til å sikre alle objektene det har ansvar for. Dét styrker ikke beredskapen! Regjeringa kutter i offentlige budsjetter, også til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Folkehelseinstituttet (FHI). Dét styrker heller ikke beredskapen! Regjeringa har utsatt vedtatte, kritiske nyanskaffelser til Hæren, som snart står uten funksjonelt artilleri og effektive stridsvogner. Dét er ikke å styrke beredskapen. Og den såkalte nærpolitireformen er knapt egna til å berolige folk i distriktene.

Statsminister Erna Solberg svikter sin samfunnsoppgave nummer én. Hun har ikke tatt ansvar, vist lederskap, på dette særdeles kritiske området. Hun viser heller ikke tegn til verken å ha interesse eller vilje til det.

Derfor er det så gledelig at Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum, godt støttet av en av våre mest lengst-tenkende og høyt-talende offiserer, generalløytnant Robert Mood, har tatt til orde for en totalberedskapskommisjon. De etterlyser en grundig gjennomgang av hvordan vi som samfunn organiserer vår beredskap, og om vi får den effekten – den sikkerheten og tryggheten – vi må forvente ut av et ukjent antall milliarder brukt på området.

Desto viktigere er det at LO og Arbeiderpartiet i år har programfestet tilsvarende tiltak. LO kongressen fastslo betydningen av å ”utvikle en totalberedskap.” APs landsmøte har vedtatt å ”Nedsette et offentlig utvalg for å utvikle en nasjonal strategi for trygghet og totalberedskap”. Derved har tenkinga vår gjennom ordskiftet Forsvarslinjer vunnet fram. Og vi kan få en bedre, samordna beredskap. Hvis vi får ei ny regjering i høst.

I Forsvarslinjer introduserte vi begrepet totalberedskap. Vi påpekte behovet for langt bedre samordning av samfunnets ressurser. Vi tok til orde for ei samla trusselvurdering – av hvilke trusler som med kan ramme. En slik sammenstilling framholdt vi som et nødvendig grunnlag for en ny nasjonal strategi for sikkerhet og trygghet.

Vi kan aldri sikre oss mot all risiko, og vi kan aldri unngå alle farer. Og regjeringa kan ikke unndra seg sitt ansvar. Vi trenger politisk ansvarstaking. Før det – igjen – er for sent.For dagens regjering å ta det nødvendige ansvar for landets beredskap, og gjenvinne vår tillit, er det allerede for sent.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.