Totalitært svermeri

Hvorfor ropes det på den totale overvåkning i en liberal rettstat som Norge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PERSONVERN: I et nytt direktiv pålegger EU Norge å lagre telekommunikasjonsdata i fra 6 til 24 måneder. Det betyr omtrent det samme som om Postverket hadde blitt pålagt å registrere adressat og avsender for alle pakker og brev. Regjeringen har ennå ikke bestemt seg for oppbevaringstidens lengde, men det er både ønskelig og sannsynlig at man vil innrette seg etter et minimum. Ved henvendelse til politiet skal det i fremtiden kunne dokumenteres hvilke mobiltelefoner eller fasttelefoner som har hatt kontakt med hverandre, hvor ofte og hvor lenge ved hver kontakt. Etter hvert skal forholdene også legges til rette for lagring av den samme typen kommunikasjons-opplysninger om internett-tilkobling, internett-telefoni og epost-korrespondanse.Samtalenes innhold lagres ikke; det interessante er kontakmønstrene: Hvem snakker med hvem, hvorfra og når. Og hvor ofte? I vårt land vil ca. 50 teleleverandører sammen vite det.

SITUASJONEN REISER viktige, prinsipielle personvernspørsmål. Sentralt er dette: Hva skal til for at personopplysninger innsamlet for ett, definert formål skal kunne brukes til andre? I dagens rettssituasjon kan de aller fleste personopplysninger på visse vilkår benyttes ved oppklaring av lovbrudd. Det sier seg selv at jo grovere disse bruddene er, jo villigere vil lovgiver være til å la politi og påtalemyndighet finne frem til dem og bruke dem til alternative formål. Det normale vil da være et ønske om å styrke eller belegge en allerede kvalifisert mistanke mot en person eller en definert krets av personer. Dette kaller vi «etterforskning.»Filosofien bak Datalagringsdirektivet er at man kan forspille bevis eller viktige indisier dersom politiet er henvist til å begrense sin undersøkende interesse til personer som det på en aller annen måte er grunn til å mistenke for noe. I en profan versjon av det bibelske utsagn om at vi alle egentlig er syndere, slår EU-kommisjonen fast at det er en potent og legitim metode å konservere høystakker for det tilfelle at det skulle vise seg at det er en nål i en av dem... Dette er ikke «etterforskning» men «overvåkning».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer