Toto spiller gratis i Oslo

Toto har solgt millioner av plater, og nå gir de sine norske fans en skikkelig sommergave. Fredag holder det amerikanske bandet gratis utekonsert på Youngstorget.

I går var det kor og klassisk musikk som sto på programmet under Musikkens Dag på Youngstorget. Musikk blir det fredag også, når verdenskjente Toto varter opp med gratiskonsert. Torget har plass til mellom 15000 og 20000 tilskuere.

- Jeg gleder meg. Jeg liker meg i Oslo, og Europa er som et annet hjem for meg, sier den verdenskjente gitaristen Steve Lukather til Dagbladet.

Det er ikke lenger enn et knapt år siden de fylte Oslo Spektrum, og nå kommer de tilbake. Denne gangen blir det plass til over dobbelt så mange.

Sponset

- Dette er en del av et opplegg som heter «Toto Open Air 2000». Vi har fått en del sponsorer som står bak, forklarer svenske Magnus Eriksson i MEP Concerts.

Toto skal holde flere utendørs konserter i Skandinavia fram til sankthans. Oslo er stoppested nummer to. Det blir første gang de spiller utendørs i Oslos gater, men for tre år siden samlet 40000 svensker seg i gatene i Göteborg da Toto spilte utendørs.

- Vi skal samarbeide med pubene og restaurantene rundt torget, sier Eriksson, og lover skikkelig stemning.

Toto-pause

Da gruppa holdt konsert i Oslo i fjor vår, var den opprinnelige vokalisten Bobby Kimball tilbake i bandet. Siden da har Toto vært på veien i månedsvis. Steve Lukather innrømmer at det begynner å bli litt slitsomt, selv om det er gøy.

- Vi har hatt en fantastisk tid på veien, og med Bobby på vokal igjen får de eldste hitene tilbake sitt gamle preg, sier Lukather.

Likevel tar Toto en pause etter sommeren.

- Jeg har to tenåringer og samboer, og kunne godt tenke meg å bruke litt mer tid på familien framover, sier Lukather på telefon fra Los Angeles.

Soloplate

- Dessuten blir jeg ikke arbeidsledig hjemme i California. Jeg har holdt på så lenge at jeg ikke trenger å tenke så mye på pengene, så jeg kommer til å gjøre ting jeg synes er gøy. Produsere litt for andre og kanskje spille inn en soloplate, sier Steve Lukather. Han forteller også at han har en del jazz- og bluesprosjekter på gang.

- Hva får vi høre i Oslo?

- Det blir en blanding av gammelt og nytt Toto-materiale, det er klart vi ikke kommer unna en del av de gamle tingene. Utekonsert skal jo være et stort party, ingen tvil om det.

Toto

Medlemmene i Toto møttes på high school og ble svært ettertraktede studiomusikere på 70-tallet. I 1978 kom debutalbumet «Toto», som solgte to millioner og skaffet dem hiten «Hold The Line». «Hydra» og «Turn Back» solgte ikke så bra, men så kom den flere ganger Grammy-belønte «Toto IV» (1982) med hit-låtene «Africa», «Rosanna» og «I Won't Hold You Back».

I 1999 ga gruppa ut album nummer 12 og 13, «Mindfields» og «Livefields».

Toto fikk en treer på terningen av Dagbladets anmewlder da de spilte for 6500 tilskuere i Oslo Spektrum i fjor.

<B>TORGMUSIKANTER:</B> Bobby Kimball og Steve Lukather stiller opp med resten av Toto på Youngstorget.