Toto spilte gratis

Mange mennesker var innom Youngstorget i Oslo for å høre Steve Lukather og resten av Toto spille sine slagere i kveld. Men hverken band eller publikum visste hvem som betalte for gratiskonserten.

Nærmere 7000 fans løste billett til Toto-konserten i Oslo Spektrum i fjor.

Men i dag ville ikke arrangøren ha et øre fra publikum. Det var ingen forhåndsannonsering. Det var heller ikke en eneste reklameplakat å se på Youngstorget.

Sponsorene for konserten har nemlig ikke interesser i Norge, men er bare Toto-fans, hevder turnésjef Magnus Eriksson.

- Jeg antar at det er noen myndigheter eller flernasjonale selskaper som betaler. Ingen av oss i Toto vet hvem, sier bassist Mike Porcaro.

Billettinntekter fra Toto-konserter ellers og sponsorpenger gjør at bandet likevel får en fin hyre for innsatsen i solfylte Oslo i kveld.

- La oss si at hvert bandmedlem sitter igjen med 30 000 dollar hver for en måned på turné. Hvis produksjonen er liten, får vi mer, sier bassist Porcaro, og legger til han tjener mer penger på å jobbe som musiker for andre artister enn på Toto-turneer.

Hits

- Gratiskonserter er bedre enn at bandet og hele produksjonen får en «day off» når det er hull i turnéplanen. Det koster uansett penger, forklarer turnésjef Eriksson. Han vedgår at slike konserter gir bra PR for bandet, men går ikke med på at Toto sliter med dårlige tall for tiden.

- Vi har hatt 85 prosent belegg på alle Toto-konserter jeg har vært ansvarlig for. Det er det samme som de hadde i 1991, hevder turnésjefen.

- Skandinavia har alltid vært vennlig mot oss. Vi gleder oss alltid til å spille i Oslo, sier Mike Porcaro.

«Roseanna», «Hold the line» og «Africa» dukket selvfølgelig opp. Siden konserten var gratis, spilte Toto ekstra mange hits. Arrangøren anslo besøkstallet til å være mellom 12-15 000, mens politiet mente maks 4000 var tilstede samtidig på Youngstorget i går.

kenneth.hetta@dagbladet.no

FESTIVALSTEMNING: Ikke engang på 1. mai har så mange mennesker møtt opp på Youngstorget uten å skjønne hva som foregår. Bare høy 80-tallsrock hindret alle i å snakke om at Toto plutselig spilte i Oslo uten å ta inngangsbillett.