Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tøv om thorium

ATOMKRAFT: Asmund Kristoffersen, stortingsrepresentant for Ap, forsøker i Dagbladet den 3. mars å diskreditere meg, blant annet ved å fremstille meg som kjernekraftfantast. Jeg og mine kolleger i Energiutvalget forsøker, på samme måte som ham, å få en oppfatning om energikilder som kan bli miljøvennlige og bærekraftige i fremtiden. For tiden arbeider vi med solenergi og vannkraft.

Kristoffersen feilsiterer thoriumutvalget. Han skriver: «Utvalget konkluderer altså med at det hersker stor usikkerhet rundt bruken og utnytting av thorium som energikilde i Norge». Usikkerheten gjelder ikke bruken og utnytting av thorium som energikilde men gjelder om den norske thoriumressursen er økonomisk utvinnbar til glede for fremtidige generasjoner. Utvalget anser at thoriumopsjonen er et interessant komplement til uran, og anbefaler forskning både om de geologiske forholdene og om nye moderne reaktortypene under utvikling.

Sol og vind varer evig skriver Kristoffersen. Ja, så lenge solen lyser. I havet finnes det kjernebrensel, tungtvann og uran, som varer like lenge som solen lyser. Problemet er ikke mangel på brensel, men materialer for å bygge kraftverkene som krever betong, jern og kobber. Og det gjelder alle typer kraftverk. Det er sant at kraftverkene forbedres, hvilket ikke minst gjelder den nye generasjonen kjernekraftverk, men det blir et stort problem å få holdbare materialer som ikke tærer på jordens begrensede ressurser.

Kristoffersen kommer gjerne tilbake avfallshåndteringen. Dagens avfall består av 97 % uran. Selv etter en avsluttet kjernekraftsepoke er uranet i alle verdens avfallslagre hundre ganger mindre enn uran i havvannet. Andre langlivede produkter, ca 1 % av avfallet, destrueres allerede till en del i dagens reaktorer, og målsetningen for framtida reaktorer er at alt skal destrueres. I Sverige har man nedlagt mye arbeid for å lagre avfallet på en sikker måte. Dette står i sterk kontrast til de enorme mengder karbondioksid og tungmetaller som dannes ved forbrenning av fossile brensler. I Kina finnes til og med selskaper som utvinner uran fra asken etter kullforbrenning. Å snakke om eventuelle lekkasjer fra et avfallslager er som å sile ut mygg og sluke kameler!

Det er nødvendig at politikere og forskere samarbeider og lytter tillitsfullt til hverandre for å løse de vanskelige problemene med å erstatte fossile brensler. La oss basere våre beslutninger på fakta uten å ha forutfattede meninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media