KOMMENTARER

Erna til Russland

Tøvær på norsk

For seint, og presset av av en veldig dårlig sak, begynner regjeringen å smelte isen mot Russland, skriver Morten Strand.

VARMT OG KALDT: Statsminister Erna Solberg under OL i Sotsji i 2014, sammen med Russlands president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev. Det var ennå varmt politisk, selv om det var vinter. Foto: AFP / NTB Scanpix / Odd Andersen
VARMT OG KALDT: Statsminister Erna Solberg under OL i Sotsji i 2014, sammen med Russlands president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev. Det var ennå varmt politisk, selv om det var vinter. Foto: AFP / NTB Scanpix / Odd Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): På notatblokkene til norske journalister vil ett navn stå skrevet når norsk presse i dag møter statsminister Erna Solberg i St. Petersburg. Det er navnet til den ulykkelige tidligere grenseinspektøren som kynisk ble presset og brukt av norsk etterretning til å jobbe for seg i Russland. For Frode Bergs sak vil etter alt å dømme bli tatt opp når statsministeren møter den russiske presidenten Vladimir Putin i ettermiddag. Men Frode Berg kommer statsministeren neppe til å ville si noe om, bortsett fra eventuelt å bekrefte at saken ble tatt opp med Putin, og bringe videre en eventuell reaksjon på dette fra den russiske presidentens side. Det vil i så fall dreie seg om uforpliktende og generelle betraktninger. Verdiløse - i denne omgang - i spillet om Frode Bergs skjebne.

Men selv om Frode Berg skjebne strengt tatt er regjeringens ansvar, og uansett hvor opprørende saken er, så er ikke Frode Berg-saken det viktigste ved statsministerens besøk til Russland. Det viktigste er at statsministeren i det hele tatt er her. Det er første gang etter at sanksjonspolitikken mot Russland begynte, og det betyr at også den norske regjeringen erkjenner at det er viktig å ha kontakt med Russland på aller øverste nivå. At boykott-politikken mot Russland og russiske politikere verken tjener norske eller vestlige interesser. At vi til tross for Russlands annektering av Krim, og støtte til krigen i Øst-Ukraina, er nødt til å forholde oss til det offisielle Russland. Både som en del av «Vesten», og som et naboland som i kraft av det har spesielle interesser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer