Tove Janssons univers speiler noe dypt menneskelig

Finnene feirer hundre års jubileum for sin store dikter.

MUMMIMAMMA: Tove Jansson ville fylt hundre år i år, og det feirer finnene. Mummitrollene er kjent over hele kloden. I tillegg har hun 12 romaner og novellesamlinger bak seg. Foto: Dagbladet/Scanpix
MUMMIMAMMA: Tove Jansson ville fylt hundre år i år, og det feirer finnene. Mummitrollene er kjent over hele kloden. I tillegg har hun 12 romaner og novellesamlinger bak seg. Foto: Dagbladet/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det mest slående når man blar i antologien «Den store mummiboka», er hvor variert Tove Jansson er i uttrykket i sin saga om mummitrollene. Helsides tegninger, små vignetter, svarthvite illustrasjoner, historier fortalt med store fargetablåer og håndskrift, en fargebruk som stadig skaper nye dybder, prosafortellinger med lyriske skisser og hele fortellinger i tegneserieformat.

«Den store mummiboka» kommer ut i den utmerkede barnebokserien «De store hvite bøkene», som presenterer eventyr, dikt, fortellinger og sanger av det klassiske slaget. Tove Jansson hører definitivt hjemme her, side om side med Asbjørnsen & Moe og H.C. Andersen.

Mummitrollene er ikoniske. Merkelige framtoninger, en slags hvite flodhester på to bein, med et forundret oppsyn. Den første tegningen fra 1953 i seriestripene viser en sirkel med en hale, forsynt med spørsmålet: «Hva er dette?» Neste tegning gir svaret: «Det er meg, Mummitrollet, som prøver å stå på hodet.» Et svar så godt som noe, fylt av den underfundigheten som karakteriserer Jansson. «Hennes unike posisjon hviler på en livsbejaende blanding av dyp filosofisk refleksjon og og grenseløs, barnlig lekenhet,» skriver Anders Heger i sine innsiktsfulle etterord til Janssons tegneserier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer