Tove Nilsen om kjærlighet på overtid

Plikter og begjær uten store overraskelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Tove Nilsen er en sjenerøs forteller med stor vilje til oppriktighet og en sjelden evne til å formidle sanseinntrykk. Hun lar ofte et knippe bestanddeler gå igjen i romanene. Ofte er en forfatter i sentrum, ofte diskuteres fiksjonens vesen og grensen mot det selvbiografiske (som forfatteren gjerne bruker som springbrett i diktningen), og reisen, den indre og ytre, er vesentlig.

Årets bok om en godt voksen forfatter og hennes liv i spennet mellom plikter og begjær, har alle disse aspektene. «Sommer 2005» er på mange måter en raus og ærlig roman, men byr på få overraskelser.

Uro og sinne

Forfatteren som forteller er nyseparert og bor sammen med to tenåringsdøtre. Hun er fylt av en uro som hun bearbeider med rengjøring og renessansekunst. Og hun er sint, mest for at hun ikke kom seg ut av forholdet til ektemannen tidligere. For det handler om tid. Om tid som forsvinner, om tid som «freste som bruspulver mot leppene.» Om å ha mer og mer av tida bak seg.

En som har liten tid igjen er moren til fortelleren. Hun er en skarp gammel kvinne som helst hadde sett datteren som krimdronning, og som ikke legger fingrene i mellom, enten det er datterens kokkekunster eller hennes bløtaktighet hun karakteriserer. Så en dag, i det evige maset mellom PCen og foreldrehjemmet, støter fortelleren på gamlekjæresten. Det er 37 år siden sist, men suget etter ham manifesterer seg øyeblikkelig. Hun blir bråforelsket i en alder av 53 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer