HVA SKAL BARNET HETE?  Nå klatrer navn som har gått av moten her, i USA:   Foto: Frank May / NTB scanpix
HVA SKAL BARNET HETE? Nå klatrer navn som har gått av moten her, i USA: Foto: Frank May / NTB scanpixVis mer

Tove og Leif på vei opp i USA

Høyt opp på liste over navnene flest søker på.

(Dagbladet): I individualismens tid skal alle ha spesielle navn. Derfor graves det hvert år fram gamle og ukjente navn til nyfødte småtasser.

De aller mest brukte jentenavnene i USA i fjor, var Emma, Olivia og Sophia, mens flest gutter fikk navnene Noah, Liam og Mason.

Noen navn stiger mye i popularitet fra ett år til neste. Sammen med Orla, Teagan, Jocelyn og Ainsley, for jenter, og Evan, Kingston, Cy, Harlan og Chester for gutter, kommer de skandinaviske/norrøne navnene Tove og Leif på listene over navn veldig mange søker på akkurat nå. Faktisk helt oppe på henholdsvis sjette og nittendeplass.

Betyr «arving» Tove har dansk opprinnelse og er en kortform av navn som kommer fra den norrøne guden Tor og springer ut av jentevarianter som begynner med Tor- som Torfrid. Det er 14 604 som heter Tove, ifølge Statistisk sentralbyrå.
 
Leif kommer av Leifr som betyr «arving». Det er 13 394 som heter Leif i Norge i dag, ifølge SSB.

RØTTER:  Skandinaviske røtter gjør at amerikanere viser interesse for trauste norske navn, tror navneforsker Ivar Utne.
RØTTER: Skandinaviske røtter gjør at amerikanere viser interesse for trauste norske navn, tror navneforsker Ivar Utne. Vis mer

Nettstedet Nameberry drives av Pam Satran og Linda Rosenkrantz som til sammen har skrevet ti navnebøker de siste 20 årene og nå samarbeider med blant andre Daily Beast og Huffington Post. De har kommet fram til hvilke navn som kommer til å øke mest i popularitet ut fra hvilke navn flest søker på på nettsidene deres.

Finn på lista i fjor En gjennomgang av fjorårets liste på dette tidspunktet sammenliknet med Social Services' oversikt over navn folk faktisk fikk i 2014, viser at de aller fleste av navnene på topp ti var mer populære enn noen sinne i fjor, og krøp oppover på lista. Unntaket var førsteplassen Imogen, som folk sannsynligvis bare har vært nysgjerrige på.

Et annet navn fra våre trakter, Finn (betyr 'same') lå på fjerdeplass på fjorårets «mest søkt på hittil i år»-liste, og endte opp som det 234. mest populære navnet, fra 250. plass året før, og 291. året før det igjen. Men Finn har aldri vært så populært som i 2014.

Skandinaviske røtter Når det gjelder Tove og Leif, tror navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen det blant annet handler om at mange har skandinaviske røtter.

- Jeg tenker at folk nettopp ser etter litt sjeldne navn fordi de ikke kjenner dem, men vel også fordi de ønsker noe spesielt. Derfor er det logisk at navna i denne lista er uvanlige. Tove og Leif kan de ha sett i lister for etnisk skandinaviske navn. De ser nok etter røtter. Dessuten er Leif nesten lik Leaf og særlig «life».

STØDIG VEKST Finn blir mer populært i USA. Kilde: ssa.gov
STØDIG VEKST Finn blir mer populært i USA. Kilde: ssa.gov Vis mer

- Samtidig er det noe med klanger og form som passer. Vi vet jo ikke om Tove og Leif slår an. Leif var på 998. plass i USA for fødte i 2014, og Tove dårligere enn 1000. plass.

Utne sier Leif har vært inne blant 1000 på topp i USA i 1960-1980-åra, men at det forsvant igjen før det kom inn på 998. plass i fjor, mens Tove ikke har vært blant 1000 på topp tidligere i USA.

Easton og Ellis Ifølge Alexa.com kommer de fleste av Nameberrys besøkende fra USA, mens rundt ti prosent kommer fra Storbritannia og fem fra India.

Mens vi er igang: Vår nestenkongelige variant Talullah er også et av navnene som klatrer, sammen med «Tatt av vinden»-navnet Rhett (Scarlett var på klatrelista i fjor). Easton og Ellis er også på lista (men ikke Bret).

MINSKER I NORGE:  ... men blir mer populært i USA. Kilde: Statistisk sentralbyrå
MINSKER I NORGE: ... men blir mer populært i USA. Kilde: Statistisk sentralbyrå Vis mer

Det er vanlig at navn fra kjendis-/ TV-/filmverdenen påvirker søkingen, men det er ikke alltid gitt at kaller barna Frodo fordet.
To navn fra Sci-fi og fantasyunivers som «The Hunger Games» og «Game of Thrones» - Katniss og Khaleesi - kommer også høyt på navn folk søker på, men ikke faktisk gir ungene sine.

Se resten av lista hos Huffington Post.

I Norge inspireres vi primært av Sverige, og det er stort sett bare å ta en titt på broderlandets lister for å finne ut hva som kommer til å bli populært her.

MEST POPULÆRT FØR Tove hadde sin topp i Norge fra 1950 og 15 år fram. Men er inne på topp 1000 i USA nå. Kilde: Statistisk sentralbyrå.
MEST POPULÆRT FØR Tove hadde sin topp i Norge fra 1950 og 15 år fram. Men er inne på topp 1000 i USA nå. Kilde: Statistisk sentralbyrå. Vis mer

Les også: Hva med å kalle poden Grevenpop eller Dangfart?