Townes Van Zandt - et uhyre interessant portrett.

DVD: Takket være sine opptredener på den legendariske Cruise Kafé på Aker Brygge, ble Townes Van Zandt (1944- 1997) de siste ti åra av sitt liv fortrolig med et hengivent norsk publikum. Forsynt med beundrende uttalelser fra Bob Dylan og et vell av anekdoter ble denne obskure artisten en myteomspunnet og høyt respektert artist innen sanger/låtskriver-kretser.

Ryktene har gått denne filmen i forveien. Nå er den mulig å skaffe gjennom import eller nettbutikker.

Regissøren Margaret Brown har samlet det som er mulig av lyd- og filmbiter og satt dem sammen til et nærgående, kunnskapsrikt og uhyre interessant portrett av en artist som hele sitt korte liv var på jakt etter det beste i seg selv. Townes Van Zandt ville lage den flotteste sangen som noen gang var skrevet, hver gang han forsøkte seg. Alt annet - for eksempel materielle levekår - var totalt likegyldig.

Som musiker var han en av de aller beste. Det bekreftes av folk som Willie Nelson, Emmylou Harris, Steve Earle, Kris Kristofferson, Joe Ely og Guy Clark - blant mange andre.

Margaret Brown er aldri i tvil om årsaken til at hun lager en film om Townes Van Zandt - det faktum at han skrev sanger som «Pancho and Lefty» , «If I Needed You», «Waitin\' Round to Die» , «Flying Shoes» , «Snowing on Reton» og mange, mange flere.

Men hun går også dypt inn i sammenhengen mellom den skapende musikeren og den eksentriske privatpersonen. Her fortelles de forunderligste historier. Søsken, koner og samboere kan bekrefte at dette ikke var noen ordinær fyr. Elektrosjokk, stoffmisbruk, gambling og galskap er en del av bildet av Townes Van Zandt.

Han strevde med sine lidenskaper. Men han slet også noen sanger ut av sitt plagede sinn som enkelte av oss aldri ville vært foruten.