Tøyer grenser for hva som er visuelt mulig på et teater

Skuespillerne blir mørbanket og utkjørte i «Et drømspill».

Mariann Hole er tilbake på Nationaltheatrets hovedscene. Med kraft gestalter hun en klassisk kvinnerolle i teaterverdenen, Agnes, datter av guden Indra.

- Det er et fysisk hardt stykke. Vi blir gjennomvåte og fulle av blod og gjørme,  forteller Hole.

Premiere er 10. september.

Angst og elendighet «Det er synd på menneskene» er Agnes' konklusjon etter å ha vært nede hos oss og sett hvordan vi lever. Det er også en av August Strindbergs mest kjente setninger - fra et av hans mest kjente teaterstykker, «Et drømspill», fra 1902.

Hovedpersonen Agnes, spilt av Mariann Hole, er en ung jente med kronisk angst.

- Jeg blir mørbanket. Dette er fysisk og voldsomt teater. Jeg er en gudedatter som skal leve som et menneske. Det er en drøm, et mareritt - nærmest som en tripp. En underlig reise, som både livet og drømmer er, sier Hole.

Tøyer grenser Agnes gifter seg med Axel, en advokat, spilt av Jan Gunnar Røise - som nest etter rollen til Mariann Hole er den største i stykket. Sammen lever og drømmer de sine liv, for å se finne ut av hvorfor menneskene er så lidende, ulykkelige og full av klage.

- Det er vel en slags test på hvordan livet er på jorden, og jeg tror vi tøyer grenser for hva teater kan være, sier Røise.

- «Et drømspill» er en sanselig opplevelse, en fortelling om hvordan vi behandler hverandre og verden. Her kan man tolke seg i historien, med egne drømmer og mareritt, sier Røise og Hole.

- Den indre smerten Det er my smerte i August Strindbergs «Et drømspill». Han var selv et angstfylt menneske. Om den verste smerte av dem alle, å ha vondt i sjelen, kunne han mye om.

- Ja, den indre smerten er den verste, angsten og frykten - både for liv og død, sier Hole.

Skuespillerne maner fram følelser og stemninger, temmelig syke og surrealistiske, som drømmer ofte er: - Vi tror det kan oppleves som en renselse å se stykket, sier de.

Storslåtte installasjoner Det er Agnes' sinn den internasjonalt anerkjente regissøren Calixto Bieito ønsker å undersøke. Det gjør han gjennom en rekke storslåtte installasjoner på scenen.

For sinnets scenografi har ingen begrensninger.

Her møtes de vakreste drømmer og de skumleste mareritt. Fra nattsvart mørke til lyse skandinaviske sommernetter, fra ild til vann, fortid til nåtid, fra sorg til glede.

BLODIG OG RÅTT: På bildet fra venstre: Jan Gunnar Røise, Gisken Armand, Jan Sælid - blodig og forslått og Håkon Ramstad. Foto: Gisle Bjørneby/Nationaltheatret
ET MARERITT: Mariann Hole og Jan Gunnar Røise visker ut grenser mellom drøm og fantasi. Det er som en tripp, et mareritt, sier de to.Foto: Anders Grønneberg
KAST ALLE PAPIRENE: Advokaten Axel (Jan Gunnar Røise) er også Agnes' ektemann (Mariann Hole) og hiver papirer og dokumenter til værs.Foto: Anders Grønneberg
HOVEDROLLEN: Mariann Hole spiller hovedrollen i August Strindbergs «Et drømspill». Hun er full av angst. Foto: Gisle Bjørneby/Nationaltheatret.
BLIR UTSLITT: . Dagbladet møter Mariann Hole og Jan Gunnar Røise på prøvene. - Vi blir totalt utslitte. Dett er virkelig fysisk teater, sier de.
VELDIG VISUELT: Den verdenskjente, spanske regissøren Calixto Bieito lager en veldig visuell forstilling av August Strindbergs «Et drømspill». Foto: Gisle Bjørneby/Nationaltheatret.
MÅ RYDDE SELV: Hovedrolleinnehaverne Mariann Hole og Jan Gunnar Røise må selv rydde på scenen etter seg.Foto: Anders Grønneberg