Tøyer grenser

Tollef og Torstein lager indisk-inspirert popmusikk på Playstation. Klart bandnavnet er Tøyen.

For noen uker sider ble det sluppet en norsk EP av de sjeldne her til lands, der bhangra, elektronika og indiepop møtes på Tøyen.

Bydelspatrioter

Når Tollef Berger og Torstein Mwaniki Dyrnes presenterer sin sære elektronica-pop kaller de seg rett og slett for Tøyen.

- Vi syntes det klang fint, også er det en bydel som heter det som vi identifiserer oss med og som vi bor i, forklarer Tollef.

- Det var også litt anti-løkka. Grünerløkka er litt mer gryn, sier Torstein.

- Hva er fint med Tøyen?

- Det er upretensiøst og mye liv i gatene. Det synes jeg er viktig. Det er liksom mange av alt, barnefamilier, studenter, utlendinger, nordlendinger - og sørlendinger, sier Grimstad-gutten Tollef.

- Og østlendinger. Jeg er forøvrig veldig stolt av å komme fra Mysen, innskyter Torstein.

Indisk spill på Playstation

De to gutta, som til daglig jobber i bank og for regjeringsadvokaten, møttes under innspillingen av tv-serien «De syv søstre». Der fikk statistene tid til å prate. Torstein syslet allerede med musikklaging på Playstation, og det endte med at Tollef lagde vokal og tekst til en låt.

- 16. mars 2000, mimrer Tollef.

- Ja da ble vi to. Så debuterte vi ordentlig som duo sommeren 2000 - med konsert, fortsetter Torstein.

Når gutta er på scenen skjer det bak to tv- skjermer. Musikken skapes på Playstation-maskinen, i stedet for det som i disse tider har blitt et anerkjent instrument, datamaskinen. Ellers er prinspippet det samme - man bruker et musikkprogram til å lage lyder, ikke instrumenter.

- Jeg hadde tilgang på et studio og prøvde å lage musikk med gitar, bass og sånn. Men det ble ikke noe særlig. Playstation er det eneste utstyret vi kan ordentlig godt, sier Torstein.

- Er det noen spesielle Playstation-lyder som folk kan kjenne igjen?

- Det kan vi velge selv. Vi kunne laget ting som trance og house. Men mye av lydene vi bruker er sånt som folk assosierer med gamle nintendospill.

- Fordi vi liker de lydene, sier Tollef.

- Og indisk musikk?

- Vi bor på Tøyen og da hører vi sånn musikk her og der. Og det er jo ikke så vanskelig å få kjøpt det heller, for det er jo masse sånne butikker. Band som Asian Dub Foundation har jo holdt på med liknende ting.

- Så liker vi bhangra-musikk. Det er ikke en gimmick at vi gjør det, det er fordi vi synes det er fint.

Norsk debut

Nå er de to gutta klare med sin første norske plateutgivelse med Ep-en «Phone Home». Etter flere bidrag på samleskiver, kom de i fjor med debutskiva «Did you bring me on national television to tell me this», kun for salg i USA. Nå er altså første sjanse til å få kjøpt et album kun med Tøyen-musikk her til lands.

I Dagbladets anmeldelse fikk plata meget godt i karakter. En femmer på terningen for en «etnisk «krasj-boom-bang»-klubbmusikk som egentlig ikke kan båssettes», ifølge anmelder.

- Hvordan beskriver dere musikken deres selv?

- Den er jo stort sett dansbar, rytmebasert kan du si. Noe er indisk-inspirert, mens noe igjen er synth-pop. En slags lo-fi indisk teknologisk pop, eller noe sånt, prøver Tollef.

- Elektronisk popmusikk, foreslår Torstein.

- Ja, veldig bra. Moderne popmusikk, sier Tollef og sender sjangerdefinisjonen ut i ingenmannsland.

- Vi er litt i grenseland. Vi er ikke noe rent technoband, samtidig er vi ikke et rent indieband heller. Det finnes ikke en bås vi kan hoppe rett inn i, sier Torstein og nevner Satanrock som en klar sjanger, før han drar på det.

- Det heter kanskje ikke det?

- Vi må finne opp vår egen sjanger, fastslår Tollef.

Kanskje har de gjort nettopp det.

Tøyen er ute med sin første EP-plate i Norge i disse dager. Les mer om plata og bandet på hjemmesidene til plateselskapet Racing Junior.

SJENERTE PÅ SCENEN:</B> Tøyen synes det er morro å gjøre noe som man får bra tilbakemelding på, men innrømmer at de er litt sjenerte på scenen. - Vi vil ikke bli gjenkjent på gata - untatt en gang i blant. Vi kan gjerne bli anerkjente, men ikke berømte.
PLAYSTATION-POP:</B> Musikken til Torstein (t.v.) og Tollef er full av playstation-lyder og indisk filmmusikk.