Tøyer strikken

Thomas Hansen, alias St.Thomas, har lenge flytt på en ekstremt høy sjarmfaktor. Lenge nok.

CD: Fjorårets «Hey Harmony» var St. Thomas' tredje og beste album, et passe lurvete (og fortsatt små sjarmerende ) Nashville-produsert album med flere gode låter og catchy refrenger.

Artister har jo gjerne en viss progresjon i karrieren, og som regel går den ut på å bli bedre på det man gjør. Med oppfølgeren går St. Thomas motsatt vei, kanskje for å markere et eller annet?

Han har gjort skranglebandet sitt enda mer skranglete - og også mindre interessant.

Lunefull

St.Thomas har vært åpen rundt egne psykiske problemer. Han har vist at du ikke trenger å være perfekt, verken som musiker eller menneske, for å få til noe. Han har latt alle få en bit av sitt temperament og sin lunefullhet på scenen og har oppnådd en viss kultstatus - til tross for mildt sagt ustrukturerte konserter.

Noen ganger må ord som sjarm og naivitet rett og slett byttes ut med udugelighet og umodenhet.

Surt og ustemt

Når St.Thomas nå gjør «comeback» (etter ti måneder!), er det vanskelig å fatte hva det «nye» skulle gå ut på. Den engelske diksjonen er like dårlig, tekstene, melodiene og «duddeludu»-refrengene enklere og enklere, produksjonen flat og gutteromsaktig og uttrykket lite variert.

St. Thomas spiller det meste selv, og med sin utstrakte (mis)bruk av tamburin og barneinstrumentet melodika, ispedd et fryktelig surt munnspill og ustemte pianolyder, ligger han av og til farlig nær en parodi på seg selv.

Én sang om dagen

Men også her er det sanger som klarer å trenge gjennom preget av uferdige skisser - som «Paris, Texas» og «Silence Break Your Heart».

Men i «Daily Song» setter han ord på et hovedproblem, der han legger ut om at han «ble født til å lage en sang hver dag». Kanskje burde han holdt noen av dem for seg selv.

Eller ligger svaret i platas beste spor, «An Artist With A Brilliant Disguise»? Har han lurt oss hele tida, «du-diddeldiddeldaddel-duda»...? Er albumet rett og slett et forsøk på å se hvor langt strikken kan tøyes før noen reagerer og ber om time-out...?