Tøylesløst fortellertalent

Bugnende fortellerglede som her skeier litt for langt ut over sidelinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Med skeivt blikk på de mest småjålete og latterlige trekk ved vår norske samtid har Jørgen Norheim skrevet en historie om en mann på jakt etter både sønn og far. Men romanen «Ingen er så trygg i fare», spriker faretruende.

Boka er absolutt «a good read», som vi sier på utenlandsk, altså ganske medrivende og underholdende. Hovedpersonen, Kapo, er midt i 30-åra og med en temmelig ullen bakgrunn som vi aldri helt får noen forklaring på. Hvis det stemmer at han har virket som predikant nordpå, gir det plausibel forklaring på alle bibelske hentydninger og metaforer. På undertegnede virker han mer som en forhenværende leiesoldat, men pytt: han har et stort hjerte.

Barnesoldat

Her dukker han opp til overflaten fra en inkognitotilværelse for å redde sin åtteårige venn Kain, egentlig sønn av en fallert businessmann som har endt livet for egen hånd. Kain er en barnesoldat - en tagger på rømmen - og Kapos forsett er å redde guttungen og putte noen eviggyldige verdier under luggen hans. De to finner hverandre og ligger i dekning i Femundsmarka mens de planlegger en motorsykkeltur til Russland for å oppspore Kapos ukjente far. Denne faren er russisk veteran fra krigen i Finnmark, en mann som falt for Kapos norske partisanmor og siden besvangret henne da de møttes igjen etter mange års atskillelse. Høres komplisert ut? Det er det, men breddfullt av action og driv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.