Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trådløs tøffelhelt

Libratone Zipp viser at dansk design og godlyd er mer enn Bang & Olufsen.

MATCHER TØFLENE: Libratone Zipp er en trådløs høyttaler kledd i kasjmirfilt. Foto: Libratone
MATCHER TØFLENE: Libratone Zipp er en trådløs høyttaler kledd i kasjmirfilt. Foto: Libratone Vis mer

Danskene kan som kjent dette med design. Lenge var Bang & Olufsen selve foregangsbedriften når det gjaldt å kombinere god lyd med eksklusiv formgiving, men selskapet mistet noe av grepet  om markedet med uforholdsmessig dyre og ikke alltid like teknologisk oppdaterte løsninger. Særlig når det gjelder iPod-dokker og trådløse høyttalere har merker som Geneva, Sonos og Bowers & Wilkins stukket av med mye av oppmerksomheten.

Men det er flere dansker som kan. Libratone produserer høyttalere som forener trådløs teknologi med god lydkvalitet og skandinavisk kvalitetsdesign.

Formspråket er et helt annet enn det man vanligvis finner i dette produktsegmentet. Der Bowers & Wilkins? Zeppelin-høyttalere kanskje kan ha litt høy space- og bling-faktor for noen, og Genevas bokser er kompromissløst firkantede og minimalistiske, pakker Libratone høyttalerne sine inn i mykere linjer og vennlig filtstoff av kasjmirull.

Filten leveres i en lang rekke farger, slik at man finner noe som matcher sofaen, eventuelt tøflene.

Libratone-høyttalerne er primært laget for bruk med Apples AirPlay-teknologi og trådløs avspilling fra iPhone. iPad eller iPod touch, eventuelt fra iTunes på Mac eller PC. Men det bør også kunne fungerer fra andre kilder, ved hjelp av for eksempel programmet AirFoil. Man kobler høyttaler og dings sammen via husets trådløse nettverk, eller man oppretter en direkte trådløs forbindelse ved hjelp av Libratones PlayDirect-teknologi der vanlig trådløst nett ikke finnes.

DANSKENES NYESTE MODELL er Zipp, som ser ut som en termokanne. Den har oppladbart batteri, bærerem i skinn og USB- og minijack-tilkobling for dem som ikke vil spille trådløst. Men med PlayDirect-tilkobling er det bare å fyre den opp på hytta.

TERMOKANNE: Zipp hevder seg brukbart lydmessig, og er en designmessig vinner med sin ukonvensjonelle formgiving. Foto: Libratone
TERMOKANNE: Zipp hevder seg brukbart lydmessig, og er en designmessig vinner med sin ukonvensjonelle formgiving. Foto: Libratone Vis mer

Tilkoblingen er relativt enkel, og unnagjort på minutter. Men vil man strømme musikk fra nettet, for ekesmpel fra Wimp eller Spotify, må man en tur inn i wi-fi-instillingene for Libratone-enheten på telefon eller padde for å gjøre det mulig å strømme samtidig som man overfører lyd via PlayDirect. Ikke det mest sømløse og intuitive jeg har vært borti, men bruksanvisningen er forbilledlig enkel.

Med en pris på ca. 3400 kroner konkurrerer Zipp med produkter fra Bowers & Wilkins, NAD, med flere. Den hevder seg bra i dette selskapet , men slik jeg husker lyden av B&Ws Zeppelin Mini var nok den marginalt hvassere, spesielt i basssen.

TAR MAN AV det utskiftbare ulltrekket - det følger med to til i andre farger i emballasjen - ser man at de to bånddiskantene peker i hver sin retning, for et mer rundstrålende lydbilde.  Uten trekk blir forøvrig lyden bedre, særlig i diskanten, men da forsvinner den visuelle kosen.

Med to bånddiskanter og et fire tommers basselement er det vel heller ikke mellomtonen som er Zipps største styrke. Men bevares, lyden er imponerende for en gjenstand på denne størrelsen, selv på ganske høye volumer, og det er fascinerende og praktisk hvordan lyden stråler i alle retninger.

Som design- og bruksobjekt er Zipp helt suveren, samt  at du slipper en iPod-dokk du aldri kommer til å bruke.

Som det barnet jeg er kunne jeg selvsagt ikke si nei til å si net til et tilbud om også å teste den aller største, toppmodellen, Lounge, som viste seg å være en ganske gedigen «lydplanke» i piannolakkert tre med åttetommers bass, to firetommers keramiske mellomtoneelementer og to bånddiskanter.

LOUNGE: Storebror i Libratone-serien er en meter bred og veien 12 kilo. Foto: Libratone
LOUNGE: Storebror i Libratone-serien er en meter bred og veien 12 kilo. Foto: Libratone Vis mer

DEN ER en elegant og diskret, men likevel en meter bred, 12 kilo tung og ment å plasseres på en hylle inntil en vegg, eller henges rett på veggen.Eventuelt i tilknytning til en TV, for å brukes som høyttaler til denne, med analog eller digital tilkobling via kabel til minijack-inngangen, som støtter begge deler. 

Lounge har verken fjernkontroll eller volumkontroller. Kobler du lyden fra TVen analogt kan du bruke TVens volumkontroll. Lyden blir bedre med optisk tilkobling, men da er du er avhengig av å styre volumet ved hjelp av Libratones app på iPhone eller iPad. Det blir litt krøkkete for meg.

LYDEN blirselvsagt langt bedre enn fra TVens innebygde høyttalere, men Lounge kan ikke kan matche løsninger med subwoofer når det kommer til bassgjengivelse, og støtter heller ikke virtuell surroundlyd.

Jeg vil nok kalle dette en musikkhøyttaler som også kan brukes med TV. Til å gjengi musikk er den til gjengjeld god.

Den kan nok ikke helt matche den langt dyrere Geneva XL i bassgjengivelse, vi snakker tross alt om en ganske grunn planke, og fysikkens lover er vonde å bende. Men bassen er solid nok, og mellomtonen er imponerende. Med diskant og mellomtoneelementer palssert i hver enda av planken blir lydbildet også relativt bredt - selv om det selvsagt ikke kan matche et ordentlig stereoanlegg.

FYLLER STUA: Libratone Lounge lager nok lyd til å fylle en stue, men noen erstatning for et skikkelig stereoanlegg er den ikke. Foto: Libratone
FYLLER STUA: Libratone Lounge lager nok lyd til å fylle en stue, men noen erstatning for et skikkelig stereoanlegg er den ikke. Foto: Libratone Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media