Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trær og skog er både arbeidsplass og eventyr

Wandrups utvalgte: Er skogen den nye oljen?

Blåtimen, tåke og frost over et snødekt vinterlandskap. Svanstul, Telemark.
Foto: © Dag Jenssen / Samfoto
Blåtimen, tåke og frost over et snødekt vinterlandskap. Svanstul, Telemark. Foto: © Dag Jenssen / Samfoto Vis mer

BOK: Skogen er et mystisk og frodig univers. Norske folkeeventyr foregår ofte i skogsmiljøer. Det er viktig å se skogen for bare trær, som det heter.

Men også hvert enkelt tre, slik det framstår i klaffeboka «Lille tre» av Jenny Bowers, velegnet til å introdusere de aller minste for treets magi.

For voksne lesere fins også litteratur om skogen. Et sjeldent rikholdig verk er nylig utgitt av Rollag og Veggli Skogeigarlag (kontakt ingvar.m@online.no), en bok i kaffebordsformat som forteller historien om skogsdrift, trær og mennesker i disse områdene i Numedal fra 1922-2014, der de eldste grantrærne er opptil 500 år gamle.

Dette praktverke, «Til skogs i Rollag», er forfattet og redigert av Even Tråen, Narve Lid og Ingvar Moi. Boka innholder alt fra stoff om skogsdrift, tømmehogst, lafting og verktøy til lyrikk, billedkunst og minner knyttet til skogens kultur.

Masse flotte bilder. Ikke minst er de historiske fotografiene stemningsfulle og nostalgiske.

Men boka er også framtidsrettet. Som det står helt til slutt:

«Det blir sagt at skogen er den nye olja!»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media