Tragedie blir teater

Adopterte Arve Beheim Karlsen (17) ble jaget i døden i Sogndalselva i 1999. To måneder før premieren skaper teaterstykket om hendelsen diskusjon.

Teatersjef ved Sogn og Fjordane Teater, Terje Lyngstad, hadde håpet de to guttene som ble dømt i Beheim Karlsen-saken, ville bidra til teaterstykket «Saman skal vi leve».

-  Vi har hatt problemer med å få «den andre sida» i tale, sier Lyngstad.Indisk-adopterte Arve Beheim Karlsen ble jaget mot Sogndalselva en vårdag i 1999. Flukten endte i døden for Arve, og to jevnaldrende gutter ble dømt til ett og tre års fengsel for vold og rasistiske utsagn.

-  Ferdig med saken

Nå er skuespillere ved Sogn og Fjordane Teater i gang med å øve inn teaterforestillinga, basert på den tragiske hendelsen.

Da det ble kjent at det skulle bli teaterstykke av den seks år gamle tragedien, reagerte foreldrene til de to domfelte guttene. En av fedrene sa i februar til NRK at guttene har sonet og gjort opp for seg, og at de føler seg ferdig med saken.

Ingen av foreldrene ønsker å kommentere teaterprosjektet overfor Dagbladet.

-  Hvordan føles det å sette opp et teaterstykke som fire foreldre er så sterkt imot?

-  Vi har prøvd å forklare dem at dette ikke er noen rekonstruksjon, men et stykke rundt temaet mobbing. Dette er en for viktig tematikk til at vi skal la være å jobbe med den fordi noen er uenige, sier Lyngstad.

-  Må ikke glemme

Moren til Arve, Kari Beheim Karlsen, frykter at ting ikke har forandret seg så mye siden Arve døde. Nå håper hun folk som ser stykket, vil gå i seg selv og reflektere over sine egne holdninger til rasisme og mobbing.

-  Jeg tror all  fokusering på dette er bra, sier hun.Beheim Karlsen mener det er viktig å ikke glemme at rasisme og vold også finner sted i Sogn og Fjordane. I 2002 skrev hun boka «Arve - sonen min». Fortsatt reiser hun rundt på skoler og forteller historien om Arve.

Gjengir navn

Mer enn 60 personer fra lokalmiljøet, samt noen eksperter på mobbing, har blitt intervjuet i forbindelse med stykket.

Dramaturgene har snakket med rektorer, ungdommer, politi, prester, mobbeofre, homofile og folk som sto Arve nær. I stykket gjengis utsagnene til de intervjuede nøyaktig slik de ble sagt. Stykket består av en rekke refleksjoner og tanker rundt det som skjedde med Arve, framført i en klasseromsetting. Det er også hentet utsagn fra avisartikler og fra domsavsigelsen. Med noen få unntak brukes de virkelige navnene på alle personene. Dette for å få fram autentisiteten og følelsen av at «dette angår meg».

Lyngstad forteller at det er første gang en slik teknikk brukes i norsk scenekunst.

«Saman skal vi leve» har urpremiere i Teatersalen i Førde lørdag 1. oktober. 8. november settes stykket opp på Den Nationale Scene i Bergen.

"Dette er en for viktig tematikk til at vi skal la være å jobbe med den fordi noen er uenige." Terje Lyngstad, teatersjef
JAGET I DØDEN 1999:</B> Arve Beheim Karlsen 17 år.