Tragedien Birkeland

En britisk tv-produsent forelsket seg så i den fantastiske og tragiske historien om Kristian Birkeland at hun skrev biografien «Nordlysets gåte» om ham.

I Norge er han mest kjent for arbeidet med Norsk Hydro, men noen av oss ser ham i øynene hver dag på 200-lappen.

Da BBC-produsenten Lucy Jago (35) kom til Norge i 1998 for å lage dokumentarfilm om sola, fikk hun høre historien om forskeren og oppfinneren Kristian Birkeland (1867- 1917) og nordlyset. Det var alt som skulle til.

Sa opp jobben

- Jeg bestemte meg på flekken for å skrive bok om ham. Jeg sa opp jobben i BBC, og fant ut at hvis jeg solgte bilen, fikk en leieboer og levde på vann og brød et par år, ville jeg fått skrevet boka. Heldigvis fikk jeg forskudd fra forlaget, forteller Lucy Jago.

Egentlig er hun arkeologiutdannet ved universitetet i Cambridge, og måtte lære seg helt andre fagkretser mens hun arbeidet på Birkeland-biografien.

- Birkeland var bare opptatt av forskning. Han var drevet av forskning, særlig forholdet mellom sola og jorda. Og energien han klarte å frambringe i nitrogenforskningen var nesten som solenergi.

- Forholdet til Norsk Hydros medstifter Sam Eyde var ikke spesielt godt?

- Nei. På baksiden av den første avtalen mellom dem har Birkeland skrevet: «Denne kontrakten erklærer at Eyde er medeier av oppfinnelsen, men at jeg alene er oppfinneren. Dette dokumentet er av historisk interesse i tilfelle Eyde forsøker å ta hele æren.» Det såret Birkeland veldig at Eyde ville ha æren alene.

Økonomisk suksess

- Men Birkeland tjente gode penger på oppfinnelsen?

- Det ble en stor økonomisk suksess som gjorde at han kunne bruke penger på forskning.

- Han giftet seg også?

- Ekteskapet var det store mysteriet i livet hans. Det finnes ingen brevveksling mellom dem, men jeg fant skilsmissepapirene og noen fotografier. Det sier litt at han holdt en forelesning på bryllupsdagen.

- De siste åra av sitt liv tilbrakte Birkeland i Egypt, der han forsket på zodiakallyset. Hva i all verden er det?

- Det er et fenomen som nesten ikke forekommer lenger, på grunn av støv- og lysforurensning. Omtrent en time etter solnedgang kommer det fram en svak pyramide av lys - sollys som reflekteres mot støv i solsystemet.

- Hvorfor reiste han til Japan på slutten?

- Han var paranoid og ensom i Egypt, og følte seg overvåket av britene. Han bodde i et halvferdig hus, og beskyttet seg med vakthunder og skytevåpen.

Narkotika

- 15. juni 1917 ble Kristian Birkeland funnet død på et hotell i Tokyo. Et uhell?

- Det er ikke uvanlig at mennesker som bruker store mengder narkotika dør brått. Han brukte sovemiddelet veronal, som var svært ødeleggende for sentralnervesystemet. Det gjorde brukeren paranoid, men det hjalp mot søvnløshet. Han blandet det ut i et halvt ølglass whisky. I Egypt levde han mer eller mindre på kaffe, whisky og veronal.

- Hvordan er hans ettermæle som forsker?

- Da satellittene kom på 60-tallet, ble mange av teoriene hans bekreftet. Men i sin samtid var han svært lite ansett, særlig av sjåvinistiske britiske vitenskapsmenn som ikke trodde en mann fra et så uutviklet land som Norge kunne bidra med noe, sier Lucy Jago.

SA OPP JOBBEN: Britiske Lucy Jago (35) ble så fascinert av Kristian Birkeland at hun sa opp jobben i BBC for å skrive bok om ham.