Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tragediens annen del

Hans Olav Lahlums biografi om Reiulf Steen er en sann svir å lese.

Reiulf Steen var bare 31 år gammel da han ble nestformann i Arbeiderpartiet i 1965. Her fra 1986. Foto: NTB SCANPIX / INGE GJELLESVIK
Reiulf Steen var bare 31 år gammel da han ble nestformann i Arbeiderpartiet i 1965. Her fra 1986. Foto: NTB SCANPIX / INGE GJELLESVIK Vis mer

Alle store aviser og deres dypsindige kommentatorer har på ny kunnet gasse seg i den pikante historien om hvorvidt Gro og Reiulf faktisk var elskere, eller om det hele var basert på rykter om at statsministeren og partiformannen gikk til sengs med hverandre i all hemmelighet.

Hans Olav Lahlums siste bok har gitt alle anledning til å friske opp denne saken fra 1970-åra og dvele ved den på ny. Den er jo i sannhet pikant: Tenk om det bak fasaden i vårt største og mest disiplinerte parti skulle ha foregått noe så uhørt som et dulgt erotisk forhold, en hemmelig kjærlighet bak kulissene!

En tragedie

Når gjensyns-støvet har lagt seg i spaltene, kan det like fullt spørres hva Lahlums bok egentlig er for noe – med andre ord: i hvilke omgivelser denne rykte-historien om Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen faktisk frambys. Og da blir svaret dette: Det skjer innenfor rammen av det tragiske. Altså i et liv der tragedien tjener som historiens ubønnhørlige utfall.

Det var selveste Håkon Lie som satte ord på dette. Han sa før han døde: «En biografi om Reiulf Steen må bli en tragedie, det». Nettopp så. Det måtte bli historien om en nesten skjebnebestemt motgang av ulykker i et liv som ellers skulle være så fullt av triumfer; en historie der fallet ville bli det gjennomgående motiv.

Og et er det faktisk blitt. Gang på gang må man legge Lahlums biografi til side og tenke: wow! Det er jo en tragedie av shakespearsk dybde som her utspilles. Det som foregår oppe i Arbeiderpartiets ledelse er jo intet mindre enn King Lear, prins Hamlet og Coriolanus i skjønn forening! Med jomfru Ofelia og Lady Macbeth rundt omkring. En historie om svimlende triumfer avbrutt av de mest fatale fall, etter hvert som vår helt, fattiggutten fra Hurum, stiger opp mot stjernene for å nå nesten høyden av kongeriket – men som ustanselig avbrytes av dype tragedier, selvforskyldt de fleste. Som tråden i Reiulf Steens liv blir nederlagene så dominerende at de inntar plassen som selve ledemotivet i hans historie.

Dramatikk i prektige Norge

Hva dette betyr for selve det bildet som tegnes av hovedpersonen, blir tydelig etter hvert. Reiulf Steens mange suksesser som partiets mest etterspurte taler og fornyer, som ung og lovende politiker, punkteres jo ustanselig av nederlag. Selvforskyldte nederlag! Alkohol og kvinner, brutte ekteskap, fristende prøvelser, til slutt hemmelige lekkasjer som igjen avføder løgn på løgn for offentligheten. Kan man tenke seg noe mer dramatisk i det ellers så prektige Norge?

Var denne biografien bare en overflatisk versjon, kunne man kanskje smile. Men så er ikke tilfellet. Vår Shakespeare har nemlig gått grundig til verks og skrevet en livsskildring av Reiulf Steen så uttømmende og fullendt at den blir nesten overveldende lang, med masser av fotnoter og detaljkunnskap helt ned i de minste småting. En kavalkade av nesten alle hendinger i Norge etter 1945. Ved at den også vektlegger de personlige nederlagene – fyllekulene, utroskapen, det kaotiske privatlivet og til slutt avsløringen av forholdet til møbelhandleren på Jessheim og hans lydbånd – så blir triumfene ustanselig avbrutt av de meste forsmedelige nederlag – og disse inntar etter hvert full dominans for leseren. Livshistorien blir en sammenhengende tragedie.

Biograf Lahlum forsøker selvfølgelig å balansere dette. Reiulf Steens suksesser kom ikke av seg selv, minner han oss om. Hovedpersonen oppnådde noe som politiker, både det ene og det andre faktisk. Men det som oppnås, kommer helt i skyggen. Ordet «tragedie» går igjen i hele fortellingen, ikke bare i bokens tittel, det dukker opp gang på gang i teksten. Reiulf Steen møtte nemlig ikke bare vansker – hvem gjør ikke det – og ble ikke bare motarbeidet av andre i toppsiktet, hva alle blir. Hvilken oppstigende stjerne må ikke tåle slikt? Men her faller alt dette inn i et mønster – det selvforskyldte nederlagets triste mønster. Tragediens ubønnhørlige tråd.

Forbilledlig

Det er selvfølgelig andre ting å merke seg i en så omfattende bok. Forfatteren viser i fotnoterne en særlig stor interesse for bøker, særlig for memoarer og biografier fra arbeiderbevegelsens lederskap, og lister opp utførlige mengder av slike. Han har lest dem nøye og refererer alles versjoner av nesten alt; ingen synes glemt.

Lahlum utviser videre forbilledlige forfatter-egenskaper ved å anonymisere de uskyldige (les: Reiulfs mer tilfeldige elskerinner) og sørger for god ryggdekning i avsløringene idet de skjer med aktørenes godkjenning de fleste av dem (obs til alle journalister). Lahlum er i det hele tatt en svært god forsker og forfatter. Skulle man si noe, måtte det være at biografien er skrevet litt for mye baklengs – med stadige tilbakeblikk i erindringene. Hva blir egentlig blikkpunktet da, Reiulf Steen live eller Lahlum og hans lesere nå? Erindringer går bakover i ulike versjoner, snarere enn de leves forlengs. Man spør seg for eksempel om Steens senere alkoholisme utgjør et overtydelig frampek ved skildringen av de unge og uskyldige festene i Kongsberg og Drammen.

Men bevares for en bok! Arbeiderbevegelsens lederskap i full utfoldelse med Gerhardsen, Bratteli, Torp, Nordahl, Lie, Aspengren, Gro, Hirsti, Gjerde ... det er ingen søndagsskole, nei, men en maktkamp i gråt og utbrudd. Hvordan den unge Reiulf kommer inn i dette, og hva hans skjebne ble i denne kokende pøl av maktlyst og styrke, av fortielse og sladder, det er en sann svir å lese. Om igjen! For det er gjort før, også av Lahlum selv. Men du verden, det er en historie så god at den gjerne kan fortelles for annen gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media