Anmeldelse, Reiulf Steen, Hans Olav Lahlum

Tragediens annen del

Hans Olav Lahlums biografi om Reiulf Steen er en sann svir å lese.

Reiulf Steen var bare 31 år gammel da han ble nestformann i Arbeiderpartiet i 1965. Her fra 1986. Foto: NTB SCANPIX / INGE GJELLESVIK
Reiulf Steen var bare 31 år gammel da han ble nestformann i Arbeiderpartiet i 1965. Her fra 1986. Foto: NTB SCANPIX / INGE GJELLESVIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle store aviser og deres dypsindige kommentatorer har på ny kunnet gasse seg i den pikante historien om hvorvidt Gro og Reiulf faktisk var elskere, eller om det hele var basert på rykter om at statsministeren og partiformannen gikk til sengs med hverandre i all hemmelighet.

Hans Olav Lahlums siste bok har gitt alle anledning til å friske opp denne saken fra 1970-åra og dvele ved den på ny. Den er jo i sannhet pikant: Tenk om det bak fasaden i vårt største og mest disiplinerte parti skulle ha foregått noe så uhørt som et dulgt erotisk forhold, en hemmelig kjærlighet bak kulissene!

En tragedie

Når gjensyns-støvet har lagt seg i spaltene, kan det like fullt spørres hva Lahlums bok egentlig er for noe – med andre ord: i hvilke omgivelser denne rykte-historien om Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen faktisk frambys. Og da blir svaret dette: Det skjer innenfor rammen av det tragiske. Altså i et liv der tragedien tjener som historiens ubønnhørlige utfall.

Det var selveste Håkon Lie som satte ord på dette. Han sa før han døde: «En biografi om Reiulf Steen må bli en tragedie, det». Nettopp så. Det måtte bli historien om en nesten skjebnebestemt motgang av ulykker i et liv som ellers skulle være så fullt av triumfer; en historie der fallet ville bli det gjennomgående motiv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer