Tragikomisk horror-skildring av Stavangers bekmørke underverden

Tore Renberg på sitt aller beste i ny roman.

SMART TREKK: Tore Renberg gjorde lurt i å forlate Jarle Klepp til fordel for denne horror-komiske skildringen av Stavangers underverden. Foto: Uffe Frandsen
SMART TREKK: Tore Renberg gjorde lurt i å forlate Jarle Klepp til fordel for denne horror-komiske skildringen av Stavangers underverden. Foto: Uffe FrandsenVis mer

ANMELDELSE: Handlingen på disse tettskrevne sekshundre sidene er ikke umiddelbart lett å komme inn. Med sine kjappe sceneskift kryssklippes tre parallelle miljøer, som drives mot et undergangsaktig crescendo. Lik en road movie som ikke går på hjul.

Horror og David Toska Først ut er den stusslige noenogførti alenefaren Pål. Hans Tårnfrid-aktige kone har forlatt ham og de to døtrene — den ene en mild og vakker pappajente, den andre en rasende emo-fan. Pål er i trøbbel. Pengetrøbbel. Han oppsøker en gammel skolekompis for å få hjelp. Det bringer ham inn i Hillevåggjengen og et absurd miljø i Stavangers underverden.

Skildringen av den white thrash-aktige Hillevåg-gjengen er rå inntil parodien. Gjengens leder er 120 kilo tunge Jani. Han bor med sin søster i en rønne på Hillevåg. Deres alkoholiserte fleskeberg av en mor døde da de var små, deres far reiste til USA for å bli rik på olje. Jani holdt liv i seg og sin da tretten år gamle søster Chessi ved å leie henne ut til kåte tenåringskompiser.

Inspirert av horrorfilmer og David Toska har han bygget et forretningsimperium på overfall, trusler og ran. Tredjemann er Runi — en lang stake av en dopa AD/HD-fyr, drevet av en abnorm seksuell appetitt, og en sterk kjærlighet til Chessi.

Skildringen av det odde paret likner en parodi på Bonnie og Clyde.

Og så er det koreaneren Tong da. Han er farlig. Sterk kjærlighet er det også mellom Daniel og Sandra. Han er en vakker og desperat fosterhjemsgutt som har gjort unevnelige ting. Sandra er en femten år gammel kristen flink pike som forelsker seg i ham. Hun gjør alt for ham ...

Grotesk over i komikken Boka skildrer olje-Stavangers underverden, der kriminalitet, vold, porno og mord er dagligdags. Renberg har som vanlig utallige referanser til åttitallsfilmer og musikk, og tryller fram de mest fantastiske portretter av skjebner som på naivt vis lager seg en moral i et skakkjørt moralsk univers. Skjebner som er ødelagt av en helvetes oppvekst — eller kanskje bare er født med et kaldt hjerte.

På sin selsomme måte er dette også en kjærlighetsroman. Om Sandra som gjør alt for kjærligheten til Daniel. Om Runi som bokstavelig talt kan drepe for den.

Framfor alt. Det er en poesi og rytme i denne boka som viser det beste ved multitalentet Tore Renberg.

Ei bok med et vanvittig tempo og driv, og en horroraktig avslutning, grotesk over i det komiske.

Tragikomisk horror-skildring av Stavangers bekmørke underverden