Tragikomisk horror-skildring av Stavangers bekmørke underverden

Tore Renberg på sitt aller beste i ny roman.

SMART TREKK: Tore Renberg gjorde lurt i å forlate Jarle Klepp til fordel for denne horror-komiske skildringen av Stavangers underverden. Foto: Uffe Frandsen
SMART TREKK: Tore Renberg gjorde lurt i å forlate Jarle Klepp til fordel for denne horror-komiske skildringen av Stavangers underverden. Foto: Uffe Frandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Handlingen på disse tettskrevne sekshundre sidene er ikke umiddelbart lett å komme inn. Med sine kjappe sceneskift kryssklippes tre parallelle miljøer, som drives mot et undergangsaktig crescendo. Lik en road movie som ikke går på hjul.

Horror og David Toska Først ut er den stusslige noenogførti alenefaren Pål. Hans Tårnfrid-aktige kone har forlatt ham og de to døtrene — den ene en mild og vakker pappajente, den andre en rasende emo-fan. Pål er i trøbbel. Pengetrøbbel. Han oppsøker en gammel skolekompis for å få hjelp. Det bringer ham inn i Hillevåggjengen og et absurd miljø i Stavangers underverden.

Skildringen av den white thrash-aktige Hillevåg-gjengen er rå inntil parodien. Gjengens leder er 120 kilo tunge Jani. Han bor med sin søster i en rønne på Hillevåg. Deres alkoholiserte fleskeberg av en mor døde da de var små, deres far reiste til USA for å bli rik på olje. Jani holdt liv i seg og sin da tretten år gamle søster Chessi ved å leie henne ut til kåte tenåringskompiser.

Inspirert av horrorfilmer og David Toska har han bygget et forretningsimperium på overfall, trusler og ran. Tredjemann er Runi — en lang stake av en dopa AD/HD-fyr, drevet av en abnorm seksuell appetitt, og en sterk kjærlighet til Chessi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer