Tragikomisk talent

Tunglett novellesamling som setter dype spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Nicolai Houm fikk god mottakelse på sin særegne debutroman «Knekk nakken, min venn» i 2004. Den handlet om krig i et fiktivt land. Houm er opptatt av krig.

Åpningsfortellingen i novellesamlingen med den vakre tittelen «Alle barn er laget av ild» har også tema fra krigen. Der møter vi den gamle tyskeren hr. Gottlieb som er på ørretferie på Tyrifjorden. Hjertet svikter og han forstår han skal dø. Vi følger hans liv i korte erindringsglimt. Et kuet liv i pliktens tjeneste. Som ektemann til strenge Ursula, som «alltid så på ham med hat i blikket». Og som trofast ansatt i sveitsiske «Kûhl & Partner GmbH» der han etter 26 år fikk en improvisert takketale. «Du virker som et helt menneske, Gottlieb», sier den unge avdelingslederen, med noe som skal vise seg å være en grusom ironi.

Waffen SS

Houm har et godt grep om novellesjangeren. Han er særdeles god på avslutninger. Hr. Gottliebs siste reis i ambulansen langs Tyrifjorden gir ham andre assosiasjoner. Smertene minner om den gang han som sekstenårig soldat i Waffen SS frøs av seg alle tærne i Normandie. Så til en liten landsby i området, der han var med på å sperre alle landsbyboerne inne i kirken og tenne på. En liten pike prøvde å unnslippe. Men Hr. Gottlieb, den gode tysker, gjorde sin plikt. Som det hele menneske han var.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.