Tragisk godt timet debutroman med tabutema

Brutal ungdomsbok om voldtekt.

<strong>ROMANDEBUTERER:</strong> Mahmona Khan debuterer med en ungdomsroman der fire unge jenter tar hevn over en brutal voldtektsmann. Foto: LARS EIVIND BONES
ROMANDEBUTERER: Mahmona Khan debuterer med en ungdomsroman der fire unge jenter tar hevn over en brutal voldtektsmann. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les intervju med Mahmona Khan her.

ANMELDELSE: Mahmona Khan kunne ikke timet sin debutroman bedre. Tragisk nok.

«Skitten snø» handler om voldtekt av unge jenter. Betent i Norge. Tabu i det norsk-pakistanske miljøet, der handlingen i denne boka er lagt.

Skam
Det handler ikke bare om en ung jentes traume, men om den skammen handlingen — og indirekte også jenta som uskyldig offer - bringer over sin familie.  

Vakre Sumera går på Bredtvet videregående skole, og er som ungjenter flest; romantisk, uskyldig, opptatt av klær og venninner. Hun forelsker seg i den flotte Securitas-vakten Jamal, som en kveld tilbyr seg å kjøre henne hjem. Hun takker ja, stikk i strid med familiens forbud mot å sette seg inn i fremmedes biler. Det skal hun komme til å angre på.  

Usedvanlig brutal
«Skitten snø» er en usedvanlig brutal ungdomsbok. Den åpner med at Sumera betrakter seg selv i speilet, og ser arrene på brystene sine. Jamal er mer enn bare en vanlig «kåt» unggutt. Etter den brutale voldtekten tar han bilder av en neddopet og naken Sumera, for deretter å presse henne for penger. Hun er livredd. Ikke bare for Jamal, men for den skammen hun bringer over sin familie om det blir kjent. Sammen med sine to venninner og tøffe lyshårede Charlotte - også hun offer for Jamal - planlegger de en grusom hevn.  

Khan er en dristig forfatter. Ikke bare tar hun opp et tabubelagt tema. Hun gir også et tvetydig blikk inn i det norsk-pakistanske miljøet
.

Hun hører om auntienes (tantenes) mas om ekteskap og ærbarhet, og en ung jente som tar livet sitt fordi hun ikke vil giftes bort. Khan er likevel balansert, og det er mye varme i skildringen av særegne norsk-pakistanske miljøet. Det er kanskje det beste i boka.  

Actionthriller
Denne ungdomsboka utvikler seg etter hvert til en actionthriller med utpressing, gjengmiljø, stoff, biljakt, tortur, hevn, drap.

Tragisk godt timet debutroman med tabutema

Tematikken hadde nok virket sterkere om Khan hadde begrenset seg litt.

Språklig flyter det greit, om enn litt stivt og gjentagende.                                             

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer