Tragisk helt

«Senna» er kanskje den beste filmen du ikke får se på kino i år.

Ayrton Senna
Ayrton Senna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Da Formel 1-fører Ayrton Senna døde i 1994, erklærte Brasils president tre dagers landesorg. Over én million fulgte gravfølget gjennom Sao Paulos gater.  

Tunge navn som Oliver Stone, Michael Mann og Ridley Scott har ønsket å filmatisere den skjebnesvangre helga i San Marino, da Senna mistet styringa og møtte veggen i 217 km/t, men Senna-familien takket nei til alle. I stedet ga de sin velsignelse til britiske Asif Kapadia, relativt lite kjent for sine lavmælte, langsomme spillefilmer, som ønsket å lage en dokumentar om et av de store ikonene innen verdens mest støyende og fartsfylte sport.  

I sommer har «Senna» vært en smygende suksess i hjemlandet og er allerede en av de mest sette dokumentarfilmene i Storbritannia noensinne. I august kommer den på amerikanske kinoer. I Norge slippes den direkte på dvd i fellesferien.  

«Senna» har alle ingrediensene som gjør en sportsfilm til noe mer enn en film om sport. I sentrum har vi en karismatisk personlighet i årelang kamp mot sin erkerival (Alain Prost). Vi følger en mann som ofrer alt for å bli best, som setter sitt eget og andres liv i fare ved sine vågale valg på banen, gjerne med spektakulære krasj som resultat. Vi får et innblikk i det skitne politiske spillet i kulissene og vi får se i hvilken grad Ayrton Senna var en folkehelt i et hardt prøvet Brasil.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.