Tragisk helt

«Senna» er kanskje den beste filmen du ikke får se på kino i år.

Ayrton Senna
Ayrton Senna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Da Formel 1-fører Ayrton Senna døde i 1994, erklærte Brasils president tre dagers landesorg. Over én million fulgte gravfølget gjennom Sao Paulos gater.  

Tunge navn som Oliver Stone, Michael Mann og Ridley Scott har ønsket å filmatisere den skjebnesvangre helga i San Marino, da Senna mistet styringa og møtte veggen i 217 km/t, men Senna-familien takket nei til alle. I stedet ga de sin velsignelse til britiske Asif Kapadia, relativt lite kjent for sine lavmælte, langsomme spillefilmer, som ønsket å lage en dokumentar om et av de store ikonene innen verdens mest støyende og fartsfylte sport.  

I sommer har «Senna» vært en smygende suksess i hjemlandet og er allerede en av de mest sette dokumentarfilmene i Storbritannia noensinne. I august kommer den på amerikanske kinoer. I Norge slippes den direkte på dvd i fellesferien.  

«Senna» har alle ingrediensene som gjør en sportsfilm til noe mer enn en film om sport. I sentrum har vi en karismatisk personlighet i årelang kamp mot sin erkerival (Alain Prost). Vi følger en mann som ofrer alt for å bli best, som setter sitt eget og andres liv i fare ved sine vågale valg på banen, gjerne med spektakulære krasj som resultat. Vi får et innblikk i det skitne politiske spillet i kulissene og vi får se i hvilken grad Ayrton Senna var en folkehelt i et hardt prøvet Brasil.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer